Ljekari sumnjaju da je ovo rani simptom koronavirusa kod djece
Foto: Northwestern University

Ljekari sumnjaju da je ovo rani simptom koronavirusa kod djece

U Americi je porastao broj slučajeva misterioznog kožnog stanja koje se ogleda u ljubičasto, plavo ili crveno obojenim nožnim prstima, a vodeći dermatolozi se pitaju postoji li veza s kovidom-19.

Dermatolog Ejmi Paler kaže da je vidjela oko 30 ovakvih slučajeva koje neformalno nazivaju kovid nožni prsti, no potrebno je još ispitivanja kako bi se pouzdano moglo znati jesu li jedan od simptoma zaraze koronavirusom.

“Ne znamo je li sigurno povezan s kovidom-19, ali kad je toliko učestao tokom pandemije i javlja se kod inače asimptomatskih ili blago pogođenih pacijenata, čini se da je previše slučajnosti da ne bi bila manifestacija virusa pacijenata u tinejdžerskim godinama”, kaže Paler, dermatološkinja u dječjoj bolnici u Čikagu i profesorica na Medicinskom fakultetu Univerziteta Northwestern.

Paler savjetuje da se djeca s ovim simptomom testiraju na koronavirus kako bi se mogla utvrditi eventualna povezanost neuobičajenog stanja i kovida-19.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.