Italijanska naučnica prva dobrovoljno primila test vakcinu protiv koronavirusa
Elisa Granato, foto: BBC

Cilj je da bude spremna do septembra

Italijanska naučnica prva dobrovoljno primila test vakcinu protiv koronavirusa

Italijanska naučnica Elisa Granato je prva osoba kojoj je dobrovoljno ubrizgana nova test vakcina protiv Kovid 19.

Testiranje se nastavlja vakcinacijom još 550 volontera i ako se pokaže uspješnom, zaštita protiv koronavirusa mogla bi da bude spremna već u septembru.

Probna vakcina je rezultat anglo-italijanskog partnerstva rođenog iz saradnje između Advent-IRBM-a, malog bioinženjerskog poduzeća, smještenog u Pomeziji, nadomak Rima i Instituta Jenner sa Univerziteta u Oxfordu, Engleska.

Tim je ubrzao istraživanje posljednjih sedmica zbog sve većeg broja smrti i infekcija od novog koronavirusa. Trenutno sirom svijeta oko 40 naučnih timova ubrzano radi na otkrivanju vakcine protiv koronavirusa. Prednost ovoga projekta je što se zasniva na platformi korišćenoj za vakcinu protiv ebole.

Šef engleskog tima, virolog Sara Gilbert, rekla je da je optimistična u pogledu rezultata studija i vjeruje da će vakcina da djeluje.

"Lično sam vrlo uvjerena. Mislim da, s dobrim stepenom optimizma, postoje odlične mogućnosti da će to da uspije", rekla je dr Gilbert.

Cilj je da vakcina bude spremna za jesen kako bi već u septembru mogli da budu, u milionskim dozama, vakcinisani zdravstveni radnici i snage za sprovođenje zakona.

"U normalno vrijeme, potrebne su godine da bi se došlo do ove faze", rekao je engleski ministar zdravlja Mat Hankok.

U Engleskoj još jedan tim, Kraljevskog Koledža u Londonu, radi na drugoj varijanti vakcine protiv koronavirusa.

Vlada u Londonu je uložila više od 20 miliona eura za pronalaženje vakcine, a još dodatnih 20 miliona eura naučne institucije.

"Znamo da je postupak razvoja vakcine sačinjen od pokušaja i greška, neizvjesnost je velika, ali prednosti da budemo prva zemlja na svijetu koja je razvila vakcinu su ogromne, i odlučili smo da naučnicima stavimo sve resurse koji su im potrebni kako bi što prije povećali svoje šanse za uspjeh", rekao je Hankok.

 

Izvor: Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.