Milioni djece širom svijeta nisu vakcinisani zbog koronavirusa
Ilustracija

UNICEF

Milioni djece širom svijeta nisu vakcinisani zbog koronavirusa

Pandemija koronavirusa bi mogla da prouzrokuje nove epidemije i pandemije u budućnosti, upozorio je UNICEF.

Milioni djece širom svijeta, zbog prekida uzrokovanog koronavirusom, nisu vakcinisana protiv morbila, difterije i dječije paralize, prenosi Anadolija.

Iz UNICEF-a navode da su mnoge zemlje otkazale ili prolongirale masovna vakcinisanja djece, i da i prije pandemije svake godine oko 20 miliona beba nije vakcinisano protiv morbila, dječije paralize i drugih bolesti.

“Gotovo 13 miliona djece širom svijeta 2018.godine nisu primila nikakve vakcine. Većina te djece živi u zemljama sa slabim zdravstvenim sistemom“, navodi se u saopštenju. 

Sudeći po novonastaloj situaciji i prekidu u zdravstvenim sistemima, može da se dođe do zaključka da će koronavirus da prouzrokuje velike katastrofe tokom ove godine i predstojećeg perioda, kažu u UNICEF-u.

Šef odjeljenja za imunizaciju pri UNICEF-u Robin Nandi istakao je da su veoma važne aktivnosti koje sprovodi UNICEF kako bi tokom pandemije obezbijedio vakcinisanje djece.

“Prekid zdravstvenih usluga do kojeg je došlo zbog pandemije dovodi u opasnost živote miliona djece“, zaključio je Nandi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.