Insekti bi mogli da pomognu osobama alergičnim na polen
Ilustracija

Švajcarski istraživači

Insekti bi mogli da pomognu osobama alergičnim na polen

Švajcarski naučnici utvrdili su da je uticaj invazivne ambrozije na ljudsko zdravlje uveliko podcijenjen širom Evrope i poručuju da bi širenje biljke moglo da bude kontrolisano pomoću insekata koji inače ne žive na ovom kontinentu.

Sjevernoamerički insekt Ophraella communa slučajno je u Evropu stigao 2013. Insekt napada lišće ambrozije i istraživanja u Italiji pokazala su da se njegovim djelovanjem koncentracija polena ambrozije smanjuje za 82 odsto.

I ambrozija je stigla iz Sjeverne Amerike i sad se proširila u 30 evropskih zemalja od Pirinejskog poluostrva, Balkana i Skandinavije.

Polen ambrozije izaziva niz simptoma od kijanja do suzenja očiju, i otežava stanja poput astme i ekcema.

Dr Urs Šafner iz naučnog centra CABI u Švajcarskoj kaže kako je to istraživanje pokazalo da se uticaj ambrozije na ljudsko zdravlje može da ublaži pomoću insekata u nekim dijelovima Evrope u kojima je klima pogodnija za njih.

Uz pomoć podataka iz evropskog centra za praćenje polena njegov tim je pratio koncentracije polena u Evropi od 2004. do 2012. kada je na kontinent stigao pomenuti insekt, a broj osoba koje su patile od alergije na ambroziju izračunali su uz pomoć zdravstvenih podataka za jugoistok Francuske.

Australija je ranije razmatrala uvođenje tog insekta ali je od toga odustala jer je uvidjela da se u laboratorijskim uslovima insekt naseljava na suncokretu.

Kasnije je insekt stigao u Kinu i naselio se u prirodu i tamo nije utvrđeno da nanosi štetu suncokretu, a do sličnog zaključka došao je i tim na sjeveru Italije.

Sjevernoameričkom insektu po svemu sudeći odgovara toplija klima juga Evrope, prenosi BBC.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.