Vukčević: Odobreno 118 kredita, još 138 u proceduri

Direktor Investiciono razvojnog fonda (IRF) Zoran Vukčević kazao je da je kreditna linija samo jedna dopunska djelatnost koja je prije svega usmjerena da IRF u okviru ukupnih kreditnih linija dodatno pomogne crnogorske preduzetnike u situaciji u kojoj su se našli.

“Mi smo do juče primili 720 zahtjeva, od kojih smo 118 odobrili, a 138 zahtjeva je u proceduri. Podsjetiću na činjenicu da je IRF prošle godine plasirao preko 240 miliona - najviše kredita od osnivanja i da je odobreno nekih 615 prijekata. To znači da smo mjesečno odobrili oko 43 zahtjeva. Sada smo, za manje od mjesec dana, odobrili 118 zahtjeva, što govori da je uložen zaista veliki napor da se izađe u susret što većem broju preduzetnika", naveo je vukčević.

Kako je rekao, iznosi odobrenih kredita, kako je naveo, kreću se od 1.200 eura, koliko je iznos najnižeg, pa do 1.200.000 eura.

Dodajući da kamatna stopa u najvećem dijelu je 1,5 %. ali ima i onih kreditnih zahtjeva gdje je kamatna stopa nešto veća i kreće se oko 2, 5 %.

Nešto veće kamatne stope, pojašnjava Vukčević, su za one preduzetnike koji nisu stekli uslove da kroz ovu kreditnu liniju riješe probleme nelikvidnosti. Njima je omogućeno da kroz postojeće kreditne linije IRF-a dođu do potrebnih sredstava.

“Tu je prije svega riječ o preduzećima koja nisu mogla da obezbijede potreban kolateral i njima je ponuđeno da kroz programe garantnih šema koje IRF realizuje u okviru programa KOZMA u saradnji sa Evropskim investicionim fondom riješe problem nedostajućih sredstava", istakao je on.

Preduzecima koja su koristila kratkoročne plasmane koji su takođe bili u funkciji poboljšanja likvidnosti preduzeća, IRF je omogućio da produže svoje aranžamane na još 12 mjeseci.

Kada je rijec o kolateralu, Vukčević naglašava da je najniži mogući zakonski uslov da bude 1/1 , ali i da IRF omogućava svima onima koji nemaju tu mogućnost, a zadovoljavaju sve ostale uslove, da kroz KOZMA programe obezbjede kolateral do 50 %. Drugih 50% obezbjeđuje se korz drugu programsku šemu, i na taj način se izlazi u susret i tim preduzetnicima koji imaju sve pretpostavke da mogu dobiti kredit, dodaje on.

"Kada su u pitanju procedure mi smo ih sveli na najmanji mogući nivo. Međutim, ponavljam da ovo nije kreditna linija koja je namjenjena za rješavanje problema iz prošlosti. Ovo nije kreditna linija za ona preduzeća koja neredovno isplaćuju plate svojim zaposlenim kao ni za one koji žele da uzmu kredite po 1, 5 % kako bi vratili kredite kod banaka koje su uzeli po znatno većim kamatnim stopama. Mi moramo obezbjediti taj minimum provjere, i minimum dokumenatcije koja nama garantuje da će sredstva doći do onih kojima je potrebno. Međutim, imamo i ovih drugih koji pokušavaju da iskoriste ovu situaciju i da dobiju nešto što im ne pripada", izjavio je Vukčević.

Vukčević ističe da postoji bojazan od teško naplativih kredita, ali da su u IRF-a svjesni te situacije i da čine sve da Fond ostane održiv.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.