Apotekama Montefarma nedostaju ljekovi paracetamol, diklofenak, bromazepam, famotidin...
Montefarm

Vlada krenula u postupak hitne nabavke.

Apotekama Montefarma nedostaju ljekovi paracetamol, diklofenak, bromazepam, famotidin...

"Montefarm" je Vladi, kako Pobjeda saznaje dostavio obimnu listu ljekova koje registrovane veledrogerije u Crnoj Gori nijesu u mogućnosti da isporuče, zbog čega je Vlada u četvrtak, bez održavanja sjednice, a na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova, naložila hitan postupak nabavke ovih ljekova, bez sprovođenja postupka javnih nabavki.

Prema informacijama, na listi ljekova "Montefarma“ su, pored ostalih, tablete "famotidin“, ljekovi za liječenje arterijske hipertenzije - "fosinopril“, "fosinopril plus“, "amlodipin“, "propranolol“, zatim za liječenje poremećaja rada štitaste žlijezde - "levotiroksin“, te antibiotici "doksiciklin“, "amoksiciklin“, "rifampicin“. Fale i "ibuprofen“, "bromazepam“, "alprzolam“, "haloperidol“.

Na listi su i ampulirani ljekovi: "diklofenak“, "paracetamol“, zatim fiziološki rastvor, "manitol“, "azitromicin“, "vankomicin“, te neki takozvani biološki ljekovi...

Kako je saopšteno iz Vlade, obaveza hitne nabavke deficitarnih ljekova definisana je informacijom o problemu snabdijevanja građana medikamentima koje "Montefarm“ ne može da nabavi i distribuira zdravstvenim ustanovama i apotekama u naredna tri mjeseca.

Fond za zdravstveno osiguranje zadužen je da, u okviru tekućeg budžeta, obezbijedi novac.

U četvrtak je saopšteno da je nabavka ljekova na međunarodnom tržištu otežana, budući da su u jeku pandemije neke države važne resurse čuvale za vlastite potrebe, odnosno zabranile izvoz određenih ljekova.

"Budući da je epidemija zarazne bolesti Covid-19 proglašena 26. marta naredbom o proglašavanju epidemije, shodno članu 29 Zakona o javnim nabavkama, ZU Apoteke Crne Gore "Montefarm“ kao naručilac može, bez sprovođenja postupaka javnih nabavki, da sprovede hitnu nabavku navedenih ljekova", piše u obrazloženju Vlade.

Cijeneći potrebe građana, odnosno zdravstvenog sistema, za odgovarajućim ljekovima sa liste ljekova, koji se obezbjeđuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, istakli su iz Vlade, Ministarstvo zdravlja je preduzelo neophodne procedure kako bi obezbijedili redovno snabdijevanje apoteka i zdravstvenih ustanova ljekovima.

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.