Kon: Vakcina neće biti obavezna za sve, za starije hronične bolesnike
Predrag Kon

Kon: Vakcina neće biti obavezna za sve, za starije hronične bolesnike "nema dileme"

Epidemiolog dr Predrag Kon član Kriznog štaba Vlade Srbije je, upitan na konferenciji za novinare o tome da li će, kad bude pronađena, vakcina za koronavirus da bude obavezna za sve, rekao da je to sve dosta daleko od nas, ali da će se na osnovu podataka dostupnih iz ove epidemije odabrati ko treba da se vakciniše da su to oni najugroženiji, i da za starije hronične bolesnike "nema dileme".

"Sasvim sigurno neće da budu obavezna za sve, jer je to malo vjerovatno s obzirom na podatke koje imamo. Prvo, procjena će da se vrši na osnovu situacije koja bude bila, kada vakcina bude dostupna na osnovu procjene imuniteta i na osnovu istraživanja koje bude izvedeno i niza drugih okolnosti", naveo je epidemiolog.

Za najosjetljivije grupe, kaže, "nema dileme".

"Svakako će to da ide prema onima koji su najosjetljiviji, stariji hronični bolesnici, tu nema nikakve dileme. Za ostale će to da zavisi od njihovih planiranih putovanja, i najvjerovatnije će tu da bude nekih obaveza, ne na našem nivou, već međunarodnih obaveza, a ono što ćemo mi kao zemlja da imamo pravo da tražimo je da oni koji dolaze budu vakcinisani ili da imaju odgovarajuće testove", rekao je.

Kon navodi da su sve to mogućnosti koje su na raspolaganju u okviru međunarodnog zdravstvenog  pravilnika.

"A odabraćemo ko treba da se vakciniše na osnovu podataka iz ove epidemije, gdje se jasno vidi ko su oni koji su najugroženiji", rekao je Kon i podvukao da se obično vakcinacija preporučuje i onima koji su u okolini onih koji su najugroženiji. Ali, o tome potom, sve je to dosta daleko, kaže srpski epidemilog, koji navodi da će vakcina da bude dostupna vjerovatno za godinu dana, nekima i prije, "ali vrlo malo vjerovatno nama, možda - eventualno pri kraju ove godine", dodajući da je skeptičan kad je to u pitanju.

Na društvenim mrežama tokom noći raširile su se uvrede i prijetnje epidemiologu Konu, baš zbog stava o vakcinaciji. To traje decenijama, nije ništa novo, to je nešto što je sastavni dio posla i ništa ne bih komentarisao, rekao je na to na današnjoj konferenciji Kon, prenosi N1.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.