Prva dva dobrovoljca primila probnu vakcinu protiv Covid-a 19
ilustracija

Prva dva dobrovoljca primila probnu vakcinu protiv Covid-a 19

Prva dva dobrovoljca, od ukupno 800 prijavljenih, primila su na Univerzitetu u Oksfordu probnu vakcinu protiv kovida 19, prenio je BBC.

Polovina dobrovoljaca primiće vakcinu protiv kovida-19, a druga polovina kontrolnu, protiv meningitisa, koja ne štiti od koronavirusa. Samo ljekari koji učestvuju u studiji znaće koju vakcinu je dobio svaki dobrovoljac. 

Među dobrovoljcima je Elisa Granato, koja je primila vakcinu, a za BBC je rekla da je i sama naučnik, a željela je da pokuša da podrži naučni proces gdje god može.

Vakcinu je razvio za manje od tri mjeseca tim sa Univerziteta Oksford.

Sara Gilbert, profesorka vaksikologije na Institutu Džener, vodila je pretklinička istraživanja.

"Lično imam visok stepen povjerenja u ovu vakcinu", rekla je ona. 

"Naravno, moramo da je testiramo i dobijemo podatke od ljudi. Moramo da pokažemo da ona zaista djeluje i sprječava ljude da se zaraze koronavirusom, prije upotrebe vakcine u široj populaciji", objasnila je ona.

Profesorka Gilbert je ranije rekla da je "80 odsto uvjerena" da će vakcina djelovati, ali sada više ne želi da kaže da je "vrlo optimistična" u pogledu šansi. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.