Ilustracija

Unija poslodavaca Crne Gore apelovala na državu

"Ukinuti neradnu nedelju u trgovinama, ekonomija trpi gubitke zbog toga"

"Teška ekonomska situacija u zemlji i problemi privrede nastali pod uticajem zdravstvene krize izazvane COVID-19 pandemijom, zahtijeva iznalaženje hitnih rješenja koja se prvenstveno odnose na konkretne poteze u dijelu regulatornog okvira", saopšteno je iz Unije poslodavaca Crne Gore.

Kao jednu od posebno urgentnih intervencija, Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) izdvojila je sporne odredbe člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini i pozvala Ministarstvo ekonomije da navedeni član suspenduje, odnosno stavi van snage odredbe o zabrani rada nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika privrednim subjektima u sektoru trgovine.

Oni su dodali da poštuju mjere zaštite javnog zdravlja koje su Ministarstvo zdravlja i Nacionalno koordinaciono tijelo za sprečavanje širenja zaraznih bolesti do sada preduzeli i, uz združenu akciju cijelog društva, doprinijeli uspješnoj borbi protiv širenja epidemije novog koronavirusa i rezultatima kojima svi u Crnoj Gori danas svjedočimo.

"Svjesni da se pitanja zaštite zdravlja građana i očuvanja privrede moraju istovremeno rješavati, UPCG poziva da se s istom energijom i odgovornošću što hitnije posvetimo rješavanju izazova i problema koje je ova situacija stavila pred crnogorske privrednike. Potezi koje sada budemo povlačili, biće od krucijalnog značaja ne samo za budućnost privrednika, već budućnost ukupne ekonomije Crne Gore", kazali su u saopštenju.

Iz Unije objašnjavaju da su od uvođenja mjera NKT koje su predviđale zabranu rada za veliki broj privrednih subjekata, naša privreda je izgubila oko 30 radnih dana koji su joj donijeli i gubitak u vidu izgubljenih prilika za ostvarenje prometa potrebnog za servisiranje brojnih obaveza (prema zaposlenima, dobavljačima, državi…). 

Ističu  da oporavak privrede posle pandemije izazvane oboljenjem Covid-19, podrazumijeva pokušaj toga da se kapaciteti rada dodatno uposle, i da bi suspenzija pomenutog člana bila pomoć ministarstva ekonomije, makar toliko dok Ustavni sud ne odgovori na inicijativu Unije poslodavaca.

"Kao jedan od gorućih problema navode i buduće prvomajske praznike koji će takođe biti neradni i time prouzrokovati još više ekonomske gubiti.Vjerujemo da bi ovakvo rješenje predstavljalo pozitivan impuls za privrednike iz sektora trgovine, akcentujući pri tome mikro i mala preduzeća, koja su naročito ranjiva i pogođena trenutnom situacijom. U UPCG insistiramo i na važnosti da predloženo rješenje bude usvojeno po hitnom postupku, budući da novonastala situacija ozbiljno prijeti opstanku privrednih subjekata i očuvanju radnih mjesta. Stoga je neophodno da nadležni, u trenutku kada epidemiološka situacija dozvoli „oživljavanje“ privrede, povuku konkretne, očekivane poteze koji će dozvoliti vraćanje poslovanja u tokove koji su važili prije krize izazvane novim koronavirusom", poručili su iz UPCG.

Podsjećaju da i prilikom samog donošenja zakona je bilo velikog nezadovoljstva od strane privrednika koji su i tada reprezentovali svoje gubitke, međutim u situaciji kad je svaki dan posebno bitan, oni se nadaju da će im država uslišiti molbe.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.