Nema nikakvih dokaza o vezi 5G mreže i nastanka koronavirusa
Ilustracija

Tomović rekla da naučnici više ne žele da komentarišu teorije zavjere

Nema nikakvih dokaza o vezi 5G mreže i nastanka koronavirusa

Nema nikakve naučno dokazane veze između 5G mreže i pojave Covid-19, a naučnici više i ne žele da komentarišu takve teorije zavjere, kaže za TVCG dr Slavica Tomović sa Elektrotehničkog fakulteta.

Stav je nauke, kaže Tomović, da za sada nijesu poznati negativni uticaji 5G mreže na zdravlje ljudi. Poručuje da nikakva naučna veza ne postoji između 5G mreže i pojave Covid-19, prenosi RTCG.

"U naučnoj zajednici se to smatra toliko nedojstojnim pažnjem, da to niko više ne želi da komentariše", navela je Tomović.

Ona kaže da je u odnosu na prethodne generacije fokus 5G mreže usmjeren na razvoj i podršku industriji.

"Ta transformacija se vrti oko primjene koncepta internet stvari, koji podrazumijeva da nijesu mobilni telefoni i računari samo ti uređaji koji se povezuju na internet, već će to sve više biti uređaji iz načeg svakodnevnog okruženja", navodi Tomović.

Internet, će kaže, biti mnogo brži.

"5G bi trebalo da ponudi 10 puta veću brzinu prenosa. Riječ je o periodu transformacije, to još uvijek nijesu brzine koje treba da se dostignu. Jedan HD video od dva sata trebalo bi da se preuzme za oko jedne do dvije sekunde", navodi Tomović.

Ona je navela i da su neke države zatražile da se odgodi uvođenje 5G mreže, kako bi se završila još neka istraživanja.

"Generalno, neka od tih istraživanja će tek da predstoje", navodi Tomović.

Za sada su, navodi ona, grupe aktivista protiv 5G mreže.

"Nemamo nijedan naučni rad, ni činjenicu koji potvrđuje štetni uticaj 5G mreže na zdravlje ljudi, što opet ne mora da znači da na dugoročnom nivou neće se nešto pokazati", zaključila je Tomović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.