Da bi dospio u ćelije koronavirus koristi prisustvo dva proteina
Ilustracija

Da bi dospio u ćelije koronavirus koristi prisustvo dva proteina

Da bi dospio u ćelije koje napada, KOVID- 19 koristi prisustvo dva proteina, pokazuju rezultati jednog naučnog istraživanja.

U ljudskom organizmu, ćelije koje su najranjivije na korona virus se nalaze u plućima, nosnim putevima i crijevima, prenosi Tanjug.

Kako navodi "Dejli mejl", stručnjaci su otkrili da se jedan protein u sastavu virusa vezuje za receptorski protein u ćelijama poznat pod nazivom ACE2, za koji se smatra da štiti pluća od oštećenja.

Drugi protein u organizmu, enzim pod nazivom TMPRŠ2, potom pomaže aktiviranje proteina u sastavu KOVID-19, omogućavajući virusu da dopre u ćeliju.

Naučnici su takođe otkrili da je korona virus evoluirao do mjere u kojoj je u stanju da koristi prisustvo interferona, proteina koji obično pomaže organizmu u borbi protiv virusnih infekcija.

Vjeruje se da bi rezultati ovog istraživanja mogli da pomognu u razvoju novih lijekova ili u utvrđivanju koji od postojećih lijekova za druge bolesti bi mogli da budu korisćeni i za liječenje korona virusa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.