Kristijan Drosten

Njemački virolog

"Imunitet stečen zbog zaraze nekim drugim koronavirusom mogao bi da pruži zaštitu i protiv KOVIDA-19"

Vodeći njemački i svjetski virolog Kristijan Drosten, stručnjak za koronavirus i jedan od autora testa na SARS, smatra da bi imunitet stečen zbog zaraze nekim drugim koronavirusom tokom zime mogao da pruži zaštitu i protiv KOVIDA-19.

Komentarišući navodni drugi talas u Aziji, istakao je da su samo u pitanju stari slučajevi virusa, odnosno pacijenti koji nijesu izliječeni do kraja. I tu na scenu stupa dilema o efikasnosti PCR testova, koji su postali nezaobilazna metoda u molekularnim istraživanjima, a čija je prednost u odnosu na standardne imunološke i mikrobiološke testove brzina izvođenja i dobijanja rezultata.

"Zamislimo tijelo kao jezerce sa zlatnim ribicama. Testiranje znači da zavezanih očiju zgrabimo kantu vode i vidimo da li smo uhvatili neku ribu. Pred kraj zaraze KOVID-19, kad se pacijent subjektivno i objektivno osjeća bolje, virus je još prisutan, ali je njegova koncentracija ispod granice PCR testa. Kao da je manje riba u jezercu pa ih dva-tri puta nećeš da zahvatiš, ali treći put hoćeš", objasnio je Drosten.

Drosten, koji upravlja Institutom "Charité" u Berlinu i koji je jedan od prvih koji je izolovao SARS, starijeg brata KOVIDA-19, radio je na razvijanju testova i ističe da zaraza ipak neće da bude pod kontrolom sve dok se ne pronađe vakcina.

Najvažnija su, kako dodaje, testiranja, reakcije država, poput ponovnog uvođenja izolacije i saradnja građana, i to sve dok tehnologija praćenja, u koju polaže velike nade, ne osigura novu zaštitnu mrežu.

Preporuka Drostena je da do tada slijedimo pravilo “six feet – six seconds”, odnosno da u kontaktu s drugima budemo na rastojanju od od 1,8 metara i da komunikacija traje šest sekundi.

S Drostenom se slaže njemačka kancelarka Angela Merkel. On je njen vodeći savjetnik tokom krize, a podržala ga je i u savjetima o opreznosti ublažavanja mjera poručivši stranačkim kolegama da ne obećavaju povratak u normalu sve dok brojke ne pokažu da potencijalni drugi talas ne bi opteretio zdravstveni sistem.

 

Izvor: Avaz.ba

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.