Adžić: Crnogorske proizvode pozicionirati  na najistaknutijim mjestima u trgovinama
Filip Adžić

Adžić: Crnogorske proizvode pozicionirati na najistaknutijim mjestima u trgovinama

Građanski pokret URA predložio ja Vladi Crne Gore da uvede mjeru po kojoj bi se u svim velikim marketima na udarnim pozicijama našli domaći proizvodi iz Crne Gore kako bi se pomoglo ekonomiji usljed posljedica panedemije koronavirusa, saopštio je potpredsjednik URA Filip Adžić.

“Svjesni da je pandemija izazvana virusom COVID-19 osim zdravstvene proizvela i veliku ekonomsku krizu koja naročito pogađa zemlje poput Crne Gore koje su dominantno uvozničke i čija se ekonomija u velikoj mjeri oslanja na turizam, kao jedno od rješenja za ublažavanje posljedica vidimo veći plasman domaćih crnogorskih proizvoda. To bi omogućilo preživljavanje i oporavak značajnog broja malih i srednjh preduzeća, očuvanje radnih mjesta, kao i smanjenje uvoza koji je dramatično visok u odnosu na izvoz”, navodi Adžić.

On ukazuje da u post COVID-19 vremenu, crnogorske institucije osim podizanja svijesti kod građana o kupovini domaćih proizvoda koje je rađeno kroz kampanje "Kupujmo domaće" moraju napraviti odlučnije i konkretnije korake i uticati na trgovine da u svojim objektima na najboljim pozicijama izlažu upravo crnogorske proizvode ili da ukoliko postoje uslovi formiraju posebne sektore za domaće proizvode kako bi kupcima bili dostupniji.

“Ovo će biti svojevrstan test za crnogorske institucije, da pokažu koliko su zapravo nezavisne od tajkunskih i uvozničkih lobija i koliko im je stalo do crnogorskog proizvođača, u krajnjem do crnogorske privrede i ekonomije. Ovim mjerama ne bi štitili samo malog i srednjeg proizvođača u Crnoj Gori i zapošljene u njihovim firmama već i kompletne njihove porodice”, navodi Adžić.

Ističe i da kada se govori o ovoj temi, treba pomenuti da značajnu ulogu mogu imati inicijative građana poput “Biraj crnogorsko” čija kampanja ima za cilj upravo veći plasman domaćih crnogorskih proizvoda i podsticaj proizvođačima.

“Građanski pokret URA će nastaviti proaktivno da djeluje i ukazuje na potrebu kupovine domaćih crnogorskih proizvoda jer samo uz jake domaće proizvođače možemo imati održivu ekonomiju”, zaključuje Adžić.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.