Boravak u karantinu uticao i na menstrualni ciklus kod žena, evo kako
Ilustracija

Boravak u karantinu uticao i na menstrualni ciklus kod žena, evo kako

Stres izazvan boravkom u karantinu i promjenom načina života može da se odrazi i na psihofizičko zdravlje.

Neki su primijetili pojavu čestih glavobolja ili imaju probleme sa snom. Čak je nekoliko žena na društvenim mrežama podijelilo da su im menstruacije prilično neredovne tokom izolacije.

Neke od njih ciklus dobiju ranije, nekima kasni ili manje krvare nego obično.

Doktorka Sara Toler objasnila je da te promjene nisu neobične s obzirom na povećanu dozu stresa s kojom se tijelo suočava zbog pandemije.

"Stres aktivira hormonski ciklus u tijelu koji se naziva hipotalamusno-hipofizno-nadbubrežna osovina. Zajedno, ove tri komponente pomažu u kontroli reakcije na stres u tijelu. Prekomjerno oslobađanje kortizola može da suzbije normalni nivo reproduktivnih hormona, što potencijalno dovodi do abnormalne ovulacije, koja može da poremeti vaš ciklus", objasnila je dr i dodala kako ovaj poremećaj može da uzrokuje da vam menstruacija kasni ili čak u potpunosti izostane jedan mjesec.

Pored toga, stres može da utiče na dužinu ciklusa, pri čemu neke žene imaju duža ili kraća trajanja nego što bi obično bila. Kao da to nije dovoljno, žene takođe mogu više da osjećaju bol.

Čak i ako još niste doživjeli nijednu od ovih promjena u svom menstrualnom ciklusu, još uvijek postoji šansa da vam se to dogodi u budućnosti. Dr Toler upozorava, međutim, da promjene možda neće biti evidentne odmah i da mogu kasnije da se manifestuju.

"Stres iz prethodnog mjeseca takođe može da utiče na učestalost dismenoreje odnosno bolne menstruacije, tako da neko možda neće imati bolnu menstruaciju kao rezultat stresa sve do sledeće menstrucije", zaključila je dr Toler za Cosmopolitan.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.