Osumnjičena za ubistvo novorođenčeta puštena da se brani sa slobode
Ilustracija

Prijeti joj kazna zatvora do 5 godina

Osumnjičena za ubistvo novorođenčeta puštena da se brani sa slobode

Porodilja M.P. braniće se sa slobode nakon što ju je saslušao osnovni državni tužilac tog tužilaštva u Podgorici 21. aprila, zbog sumnji da je ubila svoje novorođenče. Kako Dan nezvanično saznaje, ona je saslušana nakon što je izašla iz bolnice, gdje je bila zbrinuta jer joj je život bio u opasnosti zbog načina na koji se porodila, mimo medicinske ustanove i uslova predviđenih za porođaj.

Podsjećanja radi, u podgoričkom naselju Zeta pronađeno je tijelo novorođenčeta. Prema ranijim saznanjima, tijelo je pronađeno u jednoj jami.

“Formiran je predmet protiv lica zbog osnova sumnje da je izvršila krivično djelo ubistvo djeteta pri porođaju. Predmet je u fazi izviđaja i preduzimaju se dokazne radnje u koje spada i saslušanje osumnjičene”, saopštila je juče za Dan osnovni državni tužilac i portparol Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Milica Mandić.

Kako je ranije saopšteno, policija je slučaj otkrila 5. aprila zahvaljujući osoblju Kliničkog centra Crne Gore, koje ih je obavijestilo da je ljekarsku pomoć zatražila ženska osoba koja je tada bila životno ugrožena usled porođaja van bolnice. Državni tužilac ranije je naložio obdukciju tijela bebe.

Članom 146 Krivičnog zakonika Crne Gore propisano je da će se “majka koja liši života svoje dijete za vrijeme porođaja ili neposredno poslije porođaja, dok kod nje traje poremećaj izazvan porođajem, kazniti zatvorom od šest mjeseci do pet godina”.

“Ko protivno propisima o vršenju prekida trudnoće bremenitoj ženi sa njenim pristankom izvrši pobačaj, započne da vrši pobačaj ili joj pomogne da izvrši pobačaj kazniće se zatvorom od tri mjeseca do tri godine”, propisano je članom 150 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Nadležni će, kako to situacija nalaže, najvjerovatnije morati da urade i psihološko vještačenje osumnjičene porodilje.

Još uvijek nije poznato šta je pomenutu navelo da počini ubistvo novorođenčeta nakon porođaja. Kako nezvanično saznaje Dan, ona za sada nema advokata koji će je eventualno u daljem postupku zastupati.

Od 1990. do 1. aprila 2019. godine crnogorska policija evidentirala je 35 ubistava novorođenčadi, pokazuju podaci koje je na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, preko MANS-a, Dan ranije dobio od Uprave policije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.