Sjeverna Makedonija: Od sjutra obavezno nošenje maski, kraći policijski čas
Ilustracija

Sjeverna Makedonija: Od sjutra obavezno nošenje maski, kraći policijski čas

Građani Sjeverne Makedonije od sjutra će morati da nose zaštitne maske radi sprječavanja širenja koronavirusa, odlučila je vlada u Skoplju.

To je, kako je saopšteno, jedna od “mekih mjera” individalne odgovornosti u zajedničkoj borbi za kolektivno zdravlje, koja je usvojena zajedno sa odlukom o skraćivanju “policijskog sata”.

Prema uredbi Vlade Sjeverne Makedonije, zaštitna oprema na licu mora obavezno da se nosi u svim zatvorenim javnim prostrima gdje ima više ljudi, kao što su marketi, prodavnice, banke, pošte, državne i zdravstvene ustanove, javni prevoz.

Na otvorenom prostoru maske moraju obavezno da se nose na pijacama i na mjestima gdje ne postoji mogućnost da se održava fizička distanca od dva metra.

Građani neće morati da nose zaštitnu opremu kada su u svojim dvorištima, kada voze bicikl, bave se se individualnim sportom ili se voze automobilom sa bliskima.

Obaveza nošenja zaštitne opreme od danas se već primjenjuje u Kimanovu, Tetovu i Prilepu, gradovima u kojima se poslednjih dana kovid 19 najbrže širio.

Policijski čas će radnim danima počinjati tri sata kasnije - u 19.0 (umjesto u 16.00) i trajaće do 5.00 narednog dana, dok će vikendom kretanje svim građanima biti ograničeno od subote u 15.00 do ponedjeljka u 5.00.

Po nekoliko sati skraćeno je i ograničenje kretanja starijima od 67 godina i mlađima od 18 godina, koji su do sada imali po dva sata dnevno radnima danima.

Starijma od 67 godina biće dozvoljeno kretanje radnim danima od 5.00 do 12.00, a subotom od 5.00 do 11.00, dok će mlađi od 18 godina radnim danima moći da izlaze od 13.00 do 19.00 radnim danima, a subotom od 12.00 do 15.00.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.