Ovo su pet sigurnih znakova da vašem tijelu nedostaje vitamin C
Foto: Profimedia

Ovo su pet sigurnih znakova da vašem tijelu nedostaje vitamin C

Vitamin C je sastojak koji možemo da pronađemo u većini namirnica. Stručnjaci govore kako je ovaj vitamin, u manjoj ili većoj mjeri, dio gotovo sveg voća i povrća.

Jak imunitet nas štiti od virusa i bakterija. Zato je potrebno da ga snabdjemo potrebnim mineralima i vitaminima među kojima je i vitamin C, piše Stvar ukusa.

Evo koji su prvi znakovi da vašem organizmu nedostaje C vitamin. Iako ga lako nalazimo u prirodi, a naše tijelo ga rado prihvata, loše životne navike i ishrana siromašna hranljivim sastojcima može da dovede do manjka vitamina C i do zdravstvenih tegoba.

Ovaj vitamin od vitalne je važnosti za naš imunitet, kožu čini zdravom i pomaže kod zacjeljivanja rana.

Koje namirnice imaju više vitamina C od pomorandže?

Vitamin C važan je i za zdravlje kostiju, a bez njega tijelo ne može da prihvati gvožđe i određene proteine prijeko potrebne za zdravlje vena, ligamenata i tetiva.

Znakovi da tijelu nedostaje vitamin C:

1. Konstantan osjećaj psihičke i fizičke iscrpljenosti.

2. Promjene raspoloženja propraćene bezrazložnom ljutnjom i nervozom.

3. Pad imuniteta, zbog čega tijelo ne može da se bori protiv virusa, bakterija i drugih loših mikroorganizama koji uzrokuju infekcije i alergije.

4. Krvarenje desni, kvarenje i promjena boje zuba.

5. Stvaranje modrica na tijelu bez nekog opravdanog razloga.

Iako su agrumi poznati kao riznica vitamina C, postoje namirnice koje imaju više vitamina C i od same pomorandže.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.