Silikon u grudima spasio ženu od sigurne smrti, skrenuo metak
Foto: McEvenue

"Išao direktno u srce"

Silikon u grudima spasio ženu od sigurne smrti, skrenuo metak

Pucnjava u Ontariju u Kanadi prošla je bez žrtava i to zahvaljujući silikonskim implantima 30-godišnje žene pogođene metkom.

I to se desilo. Prvi dokumentovani slučaj u medicinskoj literaturi da je silikonski implant u grudima promenio putanju metka i spasao život jednoj ženi.

"Pacijentkinja je prijavila da je šetala ulicom kada je odjednom osjetila oštar bol u lijevom predjelu grudi, a odmah nakon toga vidjela je krv kako curi“, navodi se u izveštaju tima estetskog hirurga Đankarla Makevenjua.

Rentgenski snimak potvrdio je da je u pitanju metak koji se i dalje nalazio u tijelu i to u desnom dijelu grudnog zida, pokazujući takođe i polomljena rebro. To je bio trag putanje metka kroz tijelo, koji je ušao kroz lijevu dojku i prošao do desnog dijela grudnog zida gdje se zaustavio.

Snimak
Regentski snimak metka, Foto: McEvenue

CT skener pokazao je grudnu kontuziju, ali nikakvu intratorakalnu povredu, iako su brojni znakovi upućivali na to da su oba grudna implanta pogođena metkom.

Hirurzi su otklonili oba oštećena implanta, izvadili projektil, koji je dat policiji, a kasnije je utvrđeno da je u pitanju kalibar 10 milimetara (0,40 inča).

Nakon uspješne operacije, medicinski tim iskoristio je snimke CT skenera zajedno sa kliničkim dokazima da bi rekonstruisao putanju metka kroz ženino tijelo i implante.

Prema riječima stručnjaka, metak je prvobitno bio na putanji da prođe direktno kroz grudni zid i vjerovatno bi pogodio srce, da nije skrenut sa putanje zbog prisustva lijevog silikonskog implanta.

"Na osnovu mjesta ulaska i nakon kliničke evaluacije, utvrđeno je da je lijevi grudni implant jedina stvar koja je uticala na skretanje metka. Implant prekriva srce i intratorakalnu šupljinu i najvjerovatnije joj je spasio život“, naveli su autori studije objavljene u Plastic Surgery Case Studies.

Izvor: RTS

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.