Za sigurniji početak života: U turskoj bolnici koriste specijalne zaštitne vizire i za novorođenčad
Foto:Anadolija

Za sigurniji početak života: U turskoj bolnici koriste specijalne zaštitne vizire i za novorođenčad

U Bolnici za ženske bolesti “Etik Zubeyde“ na turskom Univerzitetu zdravstvenih nauka (SBU) u Ankari proizveli su i koriste specijalne zaštitne vizire za novorođenčad.

Čelnica bolnice Japrak Ustun za agenciju Anadoliju je kazala kako je vizir za bebe napravljen kako bi štitio novorođenčad u jeku borbe protiv širenja koronavirusa koji se najčešće prenosi kapljičnim putem i kontaktom.

“Želimo zaštititi naše bebe kod kojih imunološki sistem još uvijek nije potpunosti razvijen. Ovaj vizir osigurava izolaciju i otklanja rizik da beba bude zaražena kapljičnim putem“, kazala je Ustun.

Ističući kako osobe zaražene koronavirusom često nemaju nikakve simptome i kako je to velika prijetnja za širenje virusa, Ustun je kazala kako novorođenčad sa specijalnim vizirom imaju sigurniji početak života.

“Izuzetno je važno pranje ruku prije svakog kontakta između majke i bebe. Prije svakog kontakta majke trebaju prati ruke najmanje 20 sekundi. I viziri su jako dobra zaštita u kontekstu sprečavanja kapljičnog prenosa virusa“, kazala je Ustun.

Prema podacima Univerziteta "Džon Hopkins", u svijetu je koronavirusom zaraženo više od 2,56 miliona ljudi. Od posljedica zaraze umrlo je 177.500 oboljelih, a izliječeno je 687.456 osoba.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.