Žene na čelu najuspješnih država u borbi protiv virusa korona
Angela Merkel

Žene na čelu najuspješnih država u borbi protiv virusa korona

Na čelu država koje spadaju među najuspješnije u borbi protiv virusa korona nalaze se uglavnom žene, piše portal "Atlantik".

Novi Zelend ima pet miliona stanovnika, a od epidemije je umrlo 12 osoba, dok je registrovano tek nešto više od 1.400 slučajeva zaraze.

Na čelu zemlje je premijer Jacinda Ardern, čiji je stil vođstva usmjeren na empatiju. Ona nagovještava da će se zemlja početi polako otvarati, te da će njen kabinet za narednih 20 mjeseci smanjiti plate za 20 odsto.

"Atlantik" piše da je Tajvan takođe pokazao odlične rezultate u borbi sa krizom, te da je tokom pet sedmica sastavio 124 zakona koji se odnose na sprečavanje širenja virusa.

Na čelu Tajvana je predsjednica Cai Ing-Ven, koja je još u decembru ograničila letove iz Kine, Hong Konga i Makaoa, te pojačala proizvodnju zaštitne opreme koja se sada izvozi u EU.

Njemačka je odlično reagovala na epidemiju korone ne dozvolivši da se sasvim razmaše, a sada snaga virusa jenjava i u toj zemlji, na čijem je čelu dugogodišnja kancelarka Angela Merkel.

Norveška se takođe pokazala kao veoma organizovana zemlja tokom krize. Premijerka Erna Solberg navodi da relativni uspjeh duguje ranom zatvaranju granica i obimnom praćenju širenja virusa.

Ona je omogućila naučnicima da preuzmu vodeću ulogu u medicinskom odgovoru na krizu.

Jako dobro su postupale i premijerke Finske i Danske - Sana Marin i Mete Frederiksen.

Island, predvođen premijerkom Katrin Jakobsdotir postigao je nešto što nije uspjela nijedna zemlja. Uz saradnju sa biotehnološkom kompanijom vlasti su testirale deset odsto stanovništva, što je daleko veći broj nego bilo gdje na svijetu.

Abigejl Post, profesor nacionalne bezbjednosti i političkih nauka na univerzitetu u saveznoj američkoj državi Indijani, smatra da su žene bolje u rješavanju krize, jer je njima na samom početku teško doći do vodeće pozicije, a jednom kada stignu do nje moraju se stalno dokazivati.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.