Glavni grad usvojio predloge URA: Umanjiti takse za bašte, ukinuti rente poslovnih prostora i prinudne naplate…
Podgorica

Glavni grad usvojio predloge URA: Umanjiti takse za bašte, ukinuti rente poslovnih prostora i prinudne naplate…

Nakon što je Građanski pokret URA proslijedio set mjera svim lokalnim samoupravama u Crnoj Gori, čijim usvajanjem bi se ublažila finansijska situacija građana i pravnih lica koja nisu u mogućnosti da obavljaju privrednu djelatnost tokom trajanja pandemije, Glavni grad Podgorica je prije nekoliko dana usvojio veći dio predloženih mjera i rokova.

U Građanskom pokretu URA su zadovoljni što je došlo do usvajanja njihovih predloga, ali ističu da bi “tom prilikom trebalo konsultovati i lokalne Skupštine, koje bi trebalo sazivati virtuelnim putem“.

“Od 15 mjera koja je URA predložila, Glavni grad je u potpunosti usvojio sljedeće mjere:
- Umanjenje iznosa lokalnih komunalnih taksi (za otvorene i zatvorene bašte, pokretne tezge, slobodno-stojeće vitrine itd.), za sva pravna lica koja zbog pandemije nisu u mogućnosti da obavljaju privrednu djelatnost;
- Ukidanje rente zakupcima poslovnih prostora u vlasništvu Glavnog grada na period od 90 dana, za sva pravna i fizička lica koja zbog epidemiološke situacije ne obavljaju privrednu djelatnost;
- Ukidanje rente zakupcima poslovnih prostora u vlasništvu preduzeća čiji je osnivač Skupština Glavnog grada – Podgorice (“Sportski objekti“ i “Tržnice i pijace“ d.o.o.), za sva lica koja zbog pandemije nisu u mogućnosti da obavljaju svoju privrednu djelatnost;
- Odlaganje prinudne naplate poreskih obaveza za sva pravna i fizička lica, na period trajanja pandemije;
- Odlaganje plaćanja prireza porezu na dohodak fizičkih lica za sva pravna i fizička lica;“, ukazali su u pokretu URA.

URA ističe da dio važnih mjera ipak nije usvojen ili je samo djelimično usvojen, pa podsjećaju da je za “suštinsko finansijsko ublažavanje posljedica pandemije potrebno usvojiti mjere u potpunosti i privremeno se odreći profita koji Glavni grad ostvaruje naplatom svojih usluga“.

“Vjerujemo da je, u prvom redu, potrebno umanjiti račune za vodu i odvoz smeća u iznosu od 50% za sve građane, na period od 90 dana, a nemamo dilemu da bi najjače gradsko preduzeće “Vodovod i kanalizacija“ uz racionalizaciju tekućih troškova bez većih problema to moglo uraditi. Takođe, pored umanjenja, potrebno je i odložiti naplatu poreza na nepokretnost, kao i ukinuti naplatu parkinga tokom trajanja pandemije“, ukazali su u pokretu URA.

U pokretu URA su istakli da će nastaviti sa konstruktivnim pristupom i predlaganjem mjera za brojne oblasti, kako bi građani “što lakše prevazišli tešku situaciju, izazvanu pandemijom  Korona virusa“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.