Socijalistička narodna partija

U SNP-u tvrde da se vrši represija nad građanima

"Uzdržati se od pritvora građanima koji krše mjere NKT-a, u suprotnom nam zatvori mogu postati novo žarište koronavirusa"

Socijalistička narodna partija Crne Gore smatra da tužioci treba da se uzdrže od određivanja pritvora građanima zbog kršenja mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, kako bi se izbjeglo da policijski pritvori postanu novi klasteri zaraze korona virusom.

"Brojna hapšenja i zadržavanja građana Crne Gore zbog navodnog širenja panike i uznemiravanja javnosti putem objava na društvenim mrežama privukla su pažnju i evropskih instituacija. Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero pozvala je crnogorske vlasti da „pronađu balans između podržavanja slobode izražavanja i proporcionalnog postupanja, u pokušajima da se izbjegne širenje panike i dezinformacija za vreme pandemije korona virusa“, naveli su u saopštenju.

U SNP-u su kazali da su mnogo puta ukazivali da je sloboda izražavanja osnovna vrijednost Evropske Unije, i da se o njoj posebno mora voditi računa u procesu pristupanja Crne Gore evropskoj porodici naroda. 

Oni tvrde da je crnogorska vlast i prije dobijala upozorenja od strane relevantnih evropskih institucija, međutim da je evidentno da pouku nije izvukla, i da se svakodnevno maltretiranje građana od strane policije nastavlja. Kako oni kažu najbolji primjer za to je hapšenje svještenika Mitropolije crnogorsko-primorske.

U SNP-u su rekli da su o lošim uslovima u policijskim prostorijama za zadržavanje već ranije izvijestili Savjet za građansku kontrolu rada policije, ali i advokate.

"Iz tog razloga, bilo bi dobro kada bi se mjera zadržavanja do 72 sata zbog kršenja mjera NKT-a koristila samo u izuzetnim prilikama. To je potrebno iz razloga što je jasno da se u ovim slučajevima ne radi o teškim krivičnim djelima koja bi nužno iziskivala zadržavanje", poručuje se u saopštenju.

Oni su saopštili da je otežavajuća okolnost to što osim samih pritvorenih, u opasnosti od zaražavanja nalaze i oni koji dolaze u kontakt sa njima, prije svih policajci i advokati. 

"Već smo ukazivali na to da je broj uhapšenih zbog kršenja mjera NKT-a čak tri puta veći od broja oboljelih, te da se ne smije dozvoliti da dva pritvorenika dijele isti krevet. Nerijetko se dešava da policajci ne stižu ni da pripreme prostorije za prijem novih osoba. Pogoršanje sitaucije nastupa vikendom, kada ne dolaze higijeničarke koje su za taj posao angažovane preko agencije koja je kroz posebne procedure izabrana na tenderu", poručili su u SNP-u.

Dodaju da stanje na terenu pokazuje da i u Podgorici koja je najbolje opremljena pritvorskim jedinicama osvjetljenje ne radu u osam od deset prijavljenih jedinica. Takođe pojasnili su da je zadržavanje od 72 časa prestrogo ako uzmemo u obzir to da se u većinskom broju slučajeva radi o mlađoj populaciji koja još nema uvid u težinu situacije sa kojom se svi kao društvo borimo.

"SNP CG očekuje da će propisane mjere uskoro biti ublažene, te da za ovim vidom represije više neće biti potrebe. Dok se to ne desi smatramo da, umjesto pritvaranjem, problematično ponašanje treba biti sankcionisano alternativnim kaznama, što će u ovim teškim trenucima relaksirati sistem, a i izbjeći će se rizik od širenja virusa", zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.