Zoran Radovanović

Radovanović tvrdi da vakcinu možemo očekivati za godinu

"Čeka nas drugi talas pandemije u poznu jesen, rano ukidanje mjera može biti pogubno"

Vrlo je vjerovatno da će doći do drugog talasa pandemije korona virusa, a mjere se moraju ukidati postepeno uz savjete struke, kaže za TVCG epidemiolog iz Beograda dr Zoran Radovanović.

On ističe da zahvaljujući mjerama koje su države uvele opada mogućnost da se virus korona prenosi sa čovjeka na čovjeka.

"Te mjere daju rezultate u cijelom regionu i očekuje se da se učestalost virusa smanjuje", kaže dr Radovanović, za Jutarnji program TVCG.

Da će sunce i visoke temperature stati na put virusu, bilo bi, kaže epidemiolog, zaključivanje po analogiji.

"Infekcije disajnih puteva, tokom ljeta praktično nestaju. To pravilo ne mora da važi za nove bolesti. SARS, najbliži rođak Covid-19, 2013. godine harao je sve do jula. Dakle, može da se razvuče i u ljetnjem periodu", navodi dr Radovanović.

Ali razumno je, dodaje on, očekivati da će učestalost Covid-19, biti ljeti na najnižem nivou, a da bi drugi talas uslijedio u poznu jesen.

"Ako bi mi sada naglo olabavili mjere onda bi već u junu mogao da uslijedi drugi talas", naveo je dr Radovanović.

Zbog toga je, dodaje epidemiolog, važno da se poštuju savjeti struke i da se mjere popuštaju postepeno.

Vrlo je vjerovatno, dodaje dr Radovanović, da dođe do drugog talasa pandemije.

"Takave bolesti kada se jave imaju dva do tri talasa dok se ne endemizuju, dok ne postanu stalno prisutne", poručuje dr Radovanović.

Kaže i da ne možemo da povlačimo paralelu između Covid-19 i SARS-a, koji je bio teža bolest.

"Ovdje je problem što je klinička slika blaža, a procjenjuje se da polovina zaraženih nema simptome bolesti. Tako da se samo jače zaraze mogu otkriti", navodi dr Radovanović.

Podsjeća da je SARS-om bilo zaraženio oko 8.000 ljudi, dok je Covid-19 već zaraženo skoro dva miliona ljudi.

"Duh je pušten iz boce. Najvjerovatnije će ova bolest ostati, biće sa nama i za godinu, dvije, ponašaće se slično kao malo jači grip", kazao je dr Radovanović.

Ističe da 70-ak kompanija radi na pronalasku vakcine, ali nije mišljenja da ćemo vakcinu imati do kraja godine.

"Bojim se da je realnije da se sačeka naredno proljeće ili naredno ljeto", ističe epidemiolog.

Kaže i da je teško da se za manje od godinu napravi i testira vakcina.

"Svaka država će gledati da zaštiti svoju vakcinu", kaže dr Radovanović i dodaje da će vakcina u Crnu Goru stići tek nekoliko mjeseci nakon što bude otkrivena.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.