Rukopis Dilanove pjesme na prodaji: Cijena teksta 2.2 miliona dolara
Foto: Getty images

"Nije riječ o aukciji, ko se prvi javi tekst je njegov"

Rukopis Dilanove pjesme na prodaji: Cijena teksta 2.2 miliona dolara

Rukom pisani tekst pjesme Boba Dilana iz 1960. godine "The Times They Are A-Changin'" uskoro će se naći u prodaji za 2,2 miliona dolara i mogao bi postići rekordnu cijenu kada je u pitanju jedna rok pjesma.

Vlasnik aukcijske kuće "Moments in Time" Geri Zimet kazao je da je pjesma napisana na listu papira na kojem su i brojne ispravke i Dilanove "žvrljotine", te da je dugo bila u vlasništvu pjevačevog menadžera Džefa Rozena, ali je sada prodaje jedan privatni kolekcionar, prenosi Hina.

"Ovdje nije riječ o aukciji, već o privatnoj prodaji. Ko se prvi javi, taj će je i dobiti", pojasnio je Zimet.

Dilanova rukom pisana pjesma "Like a Rolling Stone", na aukciji u njujorškom Sotbiju 2014. godine postigla je cijenu od dva miliona dolara, podsjeća.

"The Times They Are A-Changin'", Dilan je napisao 1963. godine. Objavljena je kao glavna pjesma na njegovom albumu iz 1964. i smatra se jednom od najupečatljivijih protestnih pjesama iz šezdesetih godina prošlog vijeka.

Zimet kaže da je svojevremeno prodavao i rukopise tekstova još dvije Dilanove pjesme. "Subterranean Homesick Blues" iz 1965. prodata je za 1,2 miliona dolara, a balada "Lay Lady Lay" iz 1969. godine za 650.000 dolara.

"Nisu te njegove pjesme toliko značajne, koliko se smatraju kultnim", kazao je Zimet, pojašnjavajući zbog čega je njihova novčana vrijednost manja.

"Subterranean Homesick Blues" je bez sumnje Dilanova važna pjesma, ali nije u istom rangu poput "The Times They Are A-Changin'".

Tekstovi popularnih pjesama, posebno oni pisani rukom na papiru na kojem se nalaze "podsjetnici" ili crteži autora, postali su jedni od najtraženijih predmeta među kolekcionarima memorabilija slavnih osoba.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.