Cijena nafte prvi put u istoriji ispod nule
Ilustracija

Cijena nafte prvi put u istoriji ispod nule

Cijene nafte su danas prvi put zabilježile negativne vrijednosti pošto je velika ekonomska kriza uzrokovana koronavirusom ostavila trgovce očajnim.

Cijena američke sirove nafte pala je više od 105 odsto do - 2 dolara po barelu za samo nekoliko sati, što je prisililo proizvođače nafte da plaćaju kupcima jer u skladištima jednostavno nema dovoljno prostora, piše Gardijan, prenosi Blic. 

Pad potražnje uzrokovan pandemijom Covid-19, takođe je primorao kanadsku referentnu cijenu nafte da u ponedjeljak ode ispod nule.

"Problem disbalansa globalne ponude i potražnje počeo je da se pokazuje u cijenama. Kako se proizvodnja nastavlja, skladišta se pune iz dana u dan. Svijet koristi sve manje i manje nafte", kaže Bjornar Tonhaugen, šef nafte u kompaniji Ristad Enerdži.

Gardijan je tokom vikenda izvijestio da je rekordnih 160 miliona barela nafte bilo smješteno u tankere najvećih svjetskih brodskih luka, uključujući američki zaliv, nakon najdubljeg pada potražnje za naftom u posljednjih 25 godina zbog pandemije koronavirusa.

Posljednji put slična situacija dogodila se 2009. kada su trgovci skladištili više od 100 miliona barela na moru prije nego što su iskrcali zalihe kada je ekonomija počela da se oporavlja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.