Venecija: Veslačice putuju po cijelom gradu kanalima na gondoli i dostavljaju hranu

"Rou Venis" (Row Venice) je grupa veslača iz Venecije, udruženje osnovano prije nekoliko godina u koje su učlanjene samo žene. One putuju po cijelom gradu kanalima na gondoli i dostavljaju hranu.

Danas, u gradu oslobođenom od horda turista koji svakodnevno obilaze njegove ulice i trgove i koji liči na uspavanu ljepoticu, Džejn, Karolina, Marta, Elena, Đulija i Nensi kreću sa Trga Roma na kome svako jutro ukrcavaju kutije sa hranom i započinju sa isporukom po kućama u cijelom gradu.

Naime, one su, zajedno sa malim proizvođačima biološke hrane, odlučile da pomognu ljudima koji u vrijeme koronavirusa ne bi mogli da drugi način da dođu do namirnica.

Njima se priključila i "Kaza di Ana" (Casa di Anna), društvena (socijalna) fabrika čiji je cilj da, preko organske proizvodnje, uključi u rad i osobe sa invaliditetom i zatvorenike zajedno sa još četiri venecijanska proizvođača.

One putuju po cijelom gradu kanalima na gondoli "batele a coa de gambaro".

"Stupili smo u kontakt s farmama u okolini da ih pitamo žele li pomoć za isporuku", kaže Džejn Kaporal, Australijanka koja se preselila u Veneciju i osnovala je udruženje - "Ovo je naš dobrovoljni doprinos u ovoj teškoj situaciji".

Pošto one u ovom momentu ne mogu da treniraju, ovo im dođe i kao neka vrsta treninga jer i dalje u rukama drže vesla i ne gube kontakt sa svojim omiljenim sportom.

Ali smisao njihove akcije je prvenstveno taj da pokažu da je moguće kretati se i na ovaj način koji je vrlo efikasan jer ima minimalan odnosno nikakav uticaj na ambijent. 

"Voljela bih kada bi u Veneciji postojao sistem taksija sa veslima za turiste: s jedne strane to bi bila velika novčana pomoć mladim veslačima, a s druge strane bismo imali značajno smanjenje zagađenosti. Po meni, drugačija Venecija je moguća", poručuje Džejn.

RTS

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.