U Njemačkoj, Danskoj i Norveškoj dodatno ublažene mjere za suzbijanje pandemije
Foto: Beta/AP

Popuštaju mjere

U Njemačkoj, Danskoj i Norveškoj dodatno ublažene mjere za suzbijanje pandemije

Njemačka, Danska i Norveška danas su nastavile sa otvaranjem radnji i službi koje nijesu samo za vitalne potrebe građana.

Njemačka je nakon četiri nedjelje napravila prvi korak ka popuštanju mjera uvedenih zbog pandemije korona virusa.

Trgovinama površine do 800 kvadratnih metara i zajedno sa auto salonima, prodavnicama bicikala i knjižarama bilo koje veličine dozvoljeno je da ponovo rade od danas.

Radnje su otvorene na osnovu sporazuma savezne vlade i vlada saveznih država.

Vlade saveznih država odgovorne su za uspostavljanje i ukidanje mjera, te tako postoje razlike među regionima.

U nekoliko država đaci srednjih škola polagaće završni ispit, mada se ne očekuje da će škole početi da rade bar još dvije nedjelje.

U Danskoj su od danas ponovo otvoreni frizerski saloni, stomatološke ordinacije, saloni za tetovaže, saloni za fizioterapiju i auto-škole.

DanskakoronaposleublaavanjamerafrizeriBetaAPLiselotteSabroe

Foto: Beta/AP

Međutim, oni će morati da poštuju određene norme kao što su socijalno distanciranje, uklanjanje časopisa iz čekaonica, mogućnost pranja i dezinfekcije ruku, temeljno čišćenje i skraćeno radno vrijeme.

Danska je ranije djelimično otvorila škole, takođe sa mjerama predostrožnosti.

U susjednoj Norveškoj predškolske ustanove koje su bile zatvorene od 12. marta ponovo su otvorene, prenijela je norveška novinska agencija NTB.

U toj zemlji od danas ponovo rade stomatolozi, fizioterapeuti i optičari.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.