Jedan novi slučaj korona virusa,  88 oporavljenih
Foto:Screenshot

Crna Gora pokazala da ima odgovorne građane

Jedan novi slučaj korona virusa, 88 oporavljenih

Od jutros do 16.30h labaratorije Instituta za javno zdravlje obradile su 48 uzoraka među kojima je jedan novopozitivni na COVID 19.

Novi registrovani slučaj je iz Podgorice i kontakt je prethodnog oboljelog - saopštio je dr Senad Begić.

On je kazao da je dupli negativni test dobijen kod 88 osoba, što među onima koji su bili na liječenju ili u kućnoj samoizolaciji.

"Ovo je za svaku pohvalu za kompletan zdravstveni sistem posebno za Klinički centar i ostale bolnice koje su liječile oboljele. Ovo nije kraj nastavljamo sa praćenjem stanja pacijenta.",kazao je Begić.

Ozdravljeni po opštinama su:

Andrijevica: 6

Bar: 7

Bijelo Polje: 1

Budva: 4

Danilovgrad: 1

Herceg Novi: 4

Podgorica: 35

Tivat: 2

Tuzi: 23

Ulcinj: 5

Želimo im svu sreću ovoga svijeta - poručili su iz Instituta.

EWDhpS0XsAAFDVL

U Crnoj Gori je od početka dešavanja sa novim koronavirusom inficirano 312 osoba.

Inficirani po opštinama su: Podgorica: 161

Tuzi: 37

Nikšić: 33

Bar: 23

Ulcinj: 22

Andrijevica: 7

Bijelo Polje: 6

Herceg Novi: 6

Plav: 6

Budva: 5

Danilovgrad: 3

Tivat: 3

Eraković: Dva pacijenta životno ugrožena

Direktor KCCGa Jevto Eraković kazao je da je 17 pacijenata na liječenju u KCCG.

" 12  je na Infektivnoj klinici svi su stabilnog stanja i imaju jedan nagativan test na koronavirus. Dva pacijenta su danas otpuštena. Tri pacijenta su na Internom, od kojih su dva na respiratoru i živptno su ugroženi", kazao je Eraković.

34. dan od kako je registrovana infekcija COVID 19 u zemlji, konstatovao je da su za nama veliki izazovi ali i dobri rezultati.

"Crna Gora je pokazala da ima dobro izgrađen zdravstven sistem i funkcionalne institucije te odgovorne građane. Imamo u ovom trenutku relativno dobro rezultate i CG je pokazala uspjeh u borbi protiv epidemije. Ne smijemo pokleknuti i pozivam sve građane da nastave sa odgovornim ponašanjem.", kazao je Eraković ističući ponos što je dio kolektiva KCCG te zahvalio svi ostalim zdravstvenim ustanovama u zemlji.

Pohvalio je profesionalan odnos policije, vojske, Crvenog krsta u drugih uključenih u ovu borbu.

Eraković je povodom najavljenog postepenog ublažavanja mjera, kazao da i Crna Gora, kao i svi, treba da razmišlja o tranzicionom periodu. 

"Ono što građani moraju da znaju je da ublažavanje mjera ne znači i njihovo nepoštovanje. Ako to ne shvate, moraćemo da ih pooštrimo. Polako, postepeno, ublažavanje mjera", kazao je Eraković navodeći da otvaranje škoLa i vrtića nije među prvim planiranim mjerama.

Kako je kazao, testiranja na COVID-19 urađena su na svim klinikama.

"Dvije medicinske sestre i jedan medicinski tehničar su pozitivni na virus. U izolaciji su i trenutno nemaju kompliovanu klinički sliku", kazao je Eraković.

Begić je kazao da Crna Gora ima visoku stopu testiranja po glavi stanovnika u regionu Zapadnog Balkana i ocijenio da je epidemija pod solidnom kontrolom. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.