Kitovi zalutali u Jadransko more (Video)
Foto:Morski.hr

Kitovi zalutali u Jadransko more (Video)

Kod hrvatskog ostrva Šolte, ribari su primijetili kitove za koje vjeruju da su zalutali u Jadransko more. Kod Splita su viđeni i delfini.

Profesor Alen Solda sa Odjeljenja za studije mora Unirziteta u Splitu istakao je da se radi o velikom kitu perajaru, koji je zaštićena vrsta. Kitovi su u Jadransko more zalutali, jer za njih nema dovoljno hrane u Jadranu.

 

Kit perajar je u prosjeku dugačak oko 20 metara, a težina mu je oko 70 tona. Puno je vitkiji i lakši od velikog plavog kita, kao i od ulješure i grenlandskog kita. Gornja strana tijela mu je sivosmeđa, a donja je bijela. Prepoznaje se po nesimetrično obojenoj donjoj čeljusti, jer je desna strana bijela, a lijeva tamna, prenosi Dnevnik.hr.

Pored kitova, ovih dana Jadranskim morem pliva i puno delfina, a u blizini Splita primijećen je i morski zec, vrsta puža golaća koji naseljava obale Atlantskog okeana.

Vrsta je bezopasna za ljude, a u odbrani ispušta ljubičastu boju. Može da poraste do 40 centimetara.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.