Savjet ljekara: Nakon izolacije provjerite krvnu sliku

Savjet ljekara: Nakon izolacije provjerite krvnu sliku

Nedostatak kretanja i sunčevih zraka u vrijeme vanredne situacije pogađa sve podjednako. Zato ljekari savjetuju, kada se stanje normalizuje, da se urade vrijednosti vitamina D u krvi, kao i da se utvrdi da li je došlo do razvoja anemije. Ovo posebno važi za starije od 65. godina, ali i mlađe, naročito ako se osjećaju umorno, potišteno i iscrpljeno. Biohemijske analize potrebne su i ako se u periodu izolacije pretjerivalo sa hranom, alkoholom, gaziranim pićima i slatkišima.

Doktor Branko Joković, specijalista opšte medicine doma zdravlja Zvezdara, kaže za Novosti da nije dovoljno da se uradi samo gvožđe kada se provjerava da li je neko malokrvan:

- Da bi nalaz stanja krvne slike bio validan potrebno je osim gvožđa da se uradi i krvna slika depoa ovog minerala, odnosno feritin, kao i da se uradi saturacija transferina gvožđem. Samo ovaj skup nalaza predočava ljekaru da li je o anemiji riječ.

Malokrvnost usljed nedostatka gvožđa je najčešća vrsta anemije, koja većinom pogađa žene u reproduktivnom periodu života usljed obilnog menstrualnog krvarenja.

- Kada se kod muškaraca otkrije nalaz nedostatka gvožđa to obično ukazuje na neki mnogo veći poremećaj zdravlja i zato bi ovaj nalaz trebalo shvatiti ozbiljno i tragati za uzrokom anemije - kaže dr Joković.

S obzirom na to da deficit vitamina D direktno vodi u osteoporozu, provjera vitamina D bi pod obavezno trebala da se nađe na listi biohemijskih analiza koje se traže. Pogotovo, jer je poznato da je Srbija područje na kojem je ovaj važan vitamin u nedostatku.

- Obično se kaže da je vitamine i druge hranljive materije potrebno unositi hranom, međutim za nas je skoro pa neophodna suplementacija vitaminom D - kaže sagovornik Novosti.

Među značajnim biohemijskim analizama krvi su i utvrđivanje nivoa šećera u krvi, lipidni status, enzimi jetre i provjera zdravlja bubrega.

- Ukoliko se kod pacijenta u dva neuzastopna nalaza otkrije nivo glukoze u krvi veći od sedam sa sigurnošću možemo da kažemo da je obolio od dijabetesa - kaže dr Joković. - Kada je prvi nalaz sedam, a drugi veći od šest a manji od sedam, tada pacijenta upućujemo na test opterećenja glukozom ili na projveru tromjesečnog šećera da bismo mu postavili tačnu dijagnozu.

Narušene masnoće u krvi obično se javljaju kao posljedica genetike, loše ishrane ili se samo nadovezuju na narušeni krvni pritisak i dijabetes.

- Kod pacijenata kojima je narušen samo holesterol, a trigliceridi su normalni, trebalo bi ispitati hormon štitaste žlijezde, jer ukoliko je smanjeno njegovo lučenje može da dođe i do poremećaja holesterola.

Povećana upotreba alkohola i gaziranih sokova nikako ne prija zdravlju jetre. Ljekar  zato kaže da ukoliko analize pokažu da su enzimi ovog organa narušeni, trebalo bi ih ponovo provjeriti za dva do tri mjeseca posle urednog i zdravog života:

- Narušeni enzimi jetre, pogotovo ALT, upućuju da bi trebalo ispitati da ne postoji infekcija hepatitisom B ili C. Kada je o zdravlju bubrega riječ, narušene vrijednosti uree i kreatinina obično upućuju na dalja ispitivanja.

VITAMIN B12

Doktor Branko Joković kaže da se ispitivanje nivoa vitamina B12 u krvi obično radi ciljano, ali da neće pogriješiti oni koji riješe da ga urade preventivno:

- Ovaj vitamin je takođe često u deficitu, a smatra se vrlo važnim, jer utiče na rad mozga, nerava, krvnu sliku. Osim toga njegov deficit može da dovede i do demencije.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.