Guverner Banke Francuske: Sadašnja kriza neviđena do sada
Ilustracija

Guverner Banke Francuske: Sadašnja kriza neviđena do sada

Zbog krize izazvane korona virusom BDP Francuske će opasti za najmanje osam odsto ove godine zavisno od toga koliko će vremena proteći do potpunog uspostavljanja redovne situacije, rekao je danas guverner Banke Francuske Fransoa Vilroa de Galo.

"Sadašnja kriza neviđena je do sada po svojoj prirodi i snažnija je od prethodnih kriza", rekao je guverner u intervjuu za list Žurnal di dimanš (Journal du dimanche). "Francuska bi trebalo da zabilježi pad BDP-a od najmanje osam odsto u 2020." procijenio je on,prenosi Beta.

Francuska vlada takođe sada procjenjuje da će BDP opasti osam procenata ove godine. Guverner je dodao da svakih petnaest dana izolacije stanovništva izaziva pad godišnjeg rasta od oko 1,5 procentnog poena i skoro isto toliko budžetskog deficita.

On je takođe rekao da Francuska neće odjednom da predje u normalni oporavak kada počne ublažavanje mjera izolacije od 11. maja.

Po njegovim riječima to će biti "drugi čin" kada treba istovremeno graditi i zdravstveno i ekonomsko povjerenje za preduzetnike kao i za zaposlene.

"Još ne znamo trajanje drugog čina do potpunog oporavka", rekao je francuski guverner.

On je ocijenio da država u velikoj mjeri amortizuje krizu, da je ogromna finansijska intervencija države apsorbovala najmanje dvije trećine šoka, i utoliko smanjila njegov uticaj na domaćinstva i preduzeća.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.