Nikšić dobija moderan Dom za stare, biće mjesta za oko 200 osoba
Foto: Screenshot

Nikšić dobija moderan Dom za stare, biće mjesta za oko 200 osoba

Prvi kvartal naredne godine rok je za izgradnju Doma za stare u Nikšiću. Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, za TVCG, kazali su da će u domu biti mjesta za oko 200 starih osoba od čega je polovina namijenjena isključivo za stara raseljena lica.

Nekadašnju kasarnu podno Trebjese već mjesecima okupirali su građevinari. Pod nadzorom Uprave javnih radova ovdje niče moderni Dom za stare. Gradi si u dvije faze. Korz prvu koju donacijama finasira regionalni stambeni program tu će smještaj naći 104 raseljene osobe koje su pred vihorom rata devedesetih pronašle utočište u Crnoj Gori.

"Većina tih lica se sada nalazi u trećoj dobi i zaista svi statistički podaci pokazuju da je ovaj projeakt opravdan, da ima dovoljno zainteresovanih lica za smještaj u ustanovu", kaže Budimirka Đukanović, korodinatroka RHP-a za Crnu Goru.

Drugu fazu finansira država i gradi objekat za lokalnu staru populaciju objašnjava Đukanović i dodaje da za usluge doma već vlada veliko interesovanje.

"Polako se gube predrasude koje su bile u našem društvu, ako tradicionalnom, da je dolazak iz kuće i smještaj u Dom nešto što je takoreći sramotaSve je manje takvih stavova kod starih ljudi", kaže Đukanović.

Iz Uprave javnih radova kazali su TVCG-u da je rok za završetak radova prvi kvartal naredne godine ali i pojasnili da ne mogu precizirati, usljed epidemije koronavirusa i reorganizacije rada na gradilištima, kakvo je ovo, da li će ta dinamika radova biti ispoštovana. U svakom slučaju, kako su kazali, radovi se nastavljaju, a na prvom mjestu biće im bezbjednost i zdravlje radnika.

A kada jednom bude gotov, biće to grad u malom ističe Đukanović. Savremeni kompleks vrijedan oko 5,4 miliona eura biće urađen po svim mogućim standardima.

"Ima razvijenu salu za fizioterapiju, frizerski salon, pedikir, manikir, pošta, banka, radnje unutar kompleksa, tako da je ovo veoma bitno i sa aspekta grada jer će se ovdje razviti jedan veliki gerontološki centar, koji će pored zapošljavanja nive radne snage imati i jedan ekonomski efekat na Nikšić i privredu grada", kaže Đukanović.

Ona zaključuje da se uloga domova za stare širom Crno Gore pokazala izuzetno važnom pa i možda presudnom u aktuelnom vremenu borbe sa koronavirusom koji naročito pogađa straiju populaciju. Vjeruje da će takav nivo dogvornosti i zdravstvene zaštite imati i do kraja te borbe.

TVCG/RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.