Južni Sudan ima 4 respiratora, a Velika Britanija nabavlja 18 hiljada
Ilustracija

Južni Sudan ima 4 respiratora, a Velika Britanija nabavlja 18 hiljada

Dok se svijet bori protiv pandemije virusa korona, u pojedinim zemljama je jagma za respiratorima, medicinskim aparatima koji su potencijalno spasonosni za oboljele od Kovida-19 koji više ne mogu samostalno da dišu.

 Sa druge strane, u oči pada činjenica da neke siromašne države posjeduju veoma mali broj respiratora.

Tako, na primjer, Južni Sudan, koji ima 12 miliona stanovnika, raspolaže sa samo četiri respiratora i 24 kreveta na odjeljenjima intenzivne njege, Burkina Faso ima 11 respiratora, Sijera Leone 13, a Centralnoafrička Republika tri, pokazuju podaci nevladine organizacije Međunarodni komitet za spasavanje,prenosi Sputnik.

Poređenja radi, Velika Britanija želi da nabavi 18.000 respiratora, a Italija je u svoje regione pogođene virusom korona već poslala više od 2.700, dok Francuska planira da proizvede još 10.000 takvih uređaja, prenosi Tanjug.

Istovremeno, procjenjuje se da bi tokom pandemije američkim bolnicama moglo biti potrebno još pola miliona respiratora.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.