Neobične pojave na nebu iznad Crne Gore, evo šta je u pitanju(VIDEO)

Građani Crne Gore večeras su na nebu imali priliku da vide neobičnu pojavu.

Naši čitaoci poslali su nam fotografije i snimke svjetlećih lopti koje lebde nebom.

9365035031391812694676956301227046303432704n

Slična pojava zabilježena je juče u Srbiji i Bosni i Hercegovini, prije sedam dana u Sjedinjenim Američkim Državama. Tada su neobična svijetla zasijala iznad nekoliko gradova, zbog čega su mnogi građani na društvenim mrežama pisali da su vanzemaljci došli u posjetu.

Gotovo identični snimci stigli su iz Beograda, Ohaja, Detroita, Mičigena i Klivlenda, a dosad niko nije znao da objasni odakle dolazi ova čudna svjetlost.


Identični snimci stižu i iz drugih krajeva svijeta: Japana, Holandije, Havaja...

Međutim, razloga za paniku nema, jer se radi o pojavi koju ćemo sve češće viđati u mjesecima koji dolaze. Radi se o preletu grupe Starlink satelita, lansiranih na inicijalnu visinu od oko 280 kilometara iznad površine,prenose regionalni mediji.

Radi se o novoj satelitskoj 5G mreži za potrebe budućeg brzog interneta na zemlji koja se zove Starlink. 

Sateliti su još uvijek gusto grupisani dok se polako penju na konačnu orbitu od 550 kilometara visine, jureći brzinom od oko 28.000 km/h. Nakon što se pozicioniraju, više neće biti toliko uočljivi.

Starlink je buduća konstrukcija od 12.000 satelita koja bi trebalo da pruži globalnu pokrivenost širokopojasnim internet signalom, a investitor je američka svemirska kompanija SpaceX .

Na sajtu https://findstarlink.com/ možete upisati podatke o lokaciji gdje se nalazite i izaći će vam tabela kada je moguće vidjeti ove satelite golim okom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.