Novi Zeland ponovno ima najstrmiju ulicu na svijetu

Novi Zeland ponovno ima najstrmiju ulicu na svijetu

Nakon što mu je Vels privremeno preoteo titulu, Novi Zeland opet može da se pohvali najstrmijom ulicom na svijetu.

Ginesovi Svjetski rekordi objavili su da su, nakon ponovnog proučavanja, pravo na naslov najstrmije ulice na svijetu vratili ulici Baldvin u mjestu Dunedin.

Ulica je držala rekord najstrmije ulice više od deset godina kad je tu titulu prošle godine preoteo Ford Pen Lec u Harleču u Velsu.

No, novo mjerenje potvrdilo je da je s nagibom od 34,8 posto ulica Baldvin ipak strmija od Ford Pen Lec koji ima nagib od 28,6 posto.

Stanovnik Dunedina Tobi Stof, koji je predvodio napore za povratak titule, tvrdio je da se u proračunu nagiba ulica koje imaju zavoje moraju da uzmu u obzir središnje tačke na putu a ne rubovi, što je išlo u prilog velškoj ulici, jer je ona zavojita za razliku od ulice Baldvin koja je ravna, prenosi Hina.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.