Italija: U domovima za stare preminulo najmanje 6.773 štićenika
Ilustracija

Italija: U domovima za stare preminulo najmanje 6.773 štićenika

Italijanski Nacionalni institut zdravlja saopštio je da su od 1. februara u domovima za stare umrla najmanje 6.773 štićenika, a najmanje 40 odsto je imalo potvrđenu infekciju koronavirusom, što je Svjetska zdravstvena organizacija okvalifikovala kao masakr.

Upozorava se da je taj broj sigurno veći, jer Institut nema podatke za sve domove i, što je još gore, veoma malo njihovih korisnika je testirano, pa je nemoguće da se utvrdi ko je sve bio zaražen.

U Bergamu su sigurno potvrđene 534 smrti testiranih štićenika domova, a u Milanu 749.

Institut navodi da je drastičan primjer ulaska virusa u domove za stare registrovan u malom mjestu Roka di Papa, nedaleko od Rima, gdje je u domu San Rafaele poztivan test imalo 148 korisnika, a u čitavom gradiću je bilo samo 11 zaraženih.

Dom je nakon toga blokiran i svi koji su u njemu stavljeni su u karantin, a gradonačelnica Veronika Ćimino rekla je da menadžment nije želio da sarađuje sa gradskim vlastima kada su određivane mjere zaštite.

Policija je na kraju podnijela prijavu protiv odgovornih i tužilaštvo je pokrenulo istragu, a Ćimino je za AP rekla da je apsurdno da jedna privatna ustanova tog tipa ugrozi zdravlje i živote tako osjetljive kategorije ljudi.

Istrage se vode i u mnogim drugim staračkim domovima, uključujući i Pio Alberto Trivulzio u Milanu, koji ima 1.000 korisnika, od kojih su 143 umrla, a zaposleni su rekli da im je menadžment zabranio da nose zaštitnu opremu i maske da ne bi plašili ljude. Istragu o dešavanjima u tom domu zasebno je pokrenulo i Ministarstvo zdravlja.

Predstavnik Svjetske zdavstvene organizacije Ranijeri Gvera ocijeno je da je to što se dešava u domovima za stare u Italiji "masakr" i da bi to trebalo da natjera vladu da se zapita kako se vodi briga o starim ljudima.

"Ja sam dio organizacije koja pita italijansku vladu: šta se desilo i zašto", rekao je Gvera, a isto pitanje postavljaju i članovi porodica umrlih.

 

Izvor: Fonet

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.