Porastao uvoz hrane i medicinske opreme, značajan pad uvoza odjeće, obuće, alkohola...
Ilustracija

Porastao uvoz hrane i medicinske opreme, značajan pad uvoza odjeće, obuće, alkohola...

Uvoz jestivog ulja povećan je 50 odsto, respiratora, zaštitnih maski i rukavica 60 odsto, drastičan pad od 95 odsto bilježe odjeća i obuća, saopšteno je iz Uprave carina uz pojašnjenje da je povećan uvoz hrane i medicinskih sredstava.

"Uvoz sredstava za higijenu i toaletne konfekcije uvećan je za 30 odsto, a znatno je veći uvoz brašna i šećera", kažu iz Uprave carina.

Za 40 odsto je uvećan uvoz medicinskih sredstava i ljekova.

"Pored respiratora, zaštitnih maski i rukavica koji bilježe skok od 60 odsto, uvoz analgetika i antibiotika veći je za petinu", pojašnjavaju iz ove institucije i dodaju da se ta roba uvozi iz raznih zemalja.

"Zemlja porijekla zaštitnih maski i rukavica je Kina, respiratora Švedska, a najviše ljekova se uvozi iz Slovenije", kažu u Upravi carina.

Srbija, dosadašnji najveći uvozno-izvozni partner, nakon odluke te zemlje da zaustavi promet, sada je iza Grčke, Albanije, BiH, Bugarske i Hrvatske.

Podaci Carina pokazuju da je, u odnosu na april prošle godine, smanjen uvoz svih vrsta robe koja služi djelatnostima čiji je rad zabranjen, tako da je osim odjeće i obuće, značajan pad uvoza vozila (80 odsto), alkohola ( 55) i namještaja (73 odsto).

"U ovim vanrednim okolnostima Uprava carina je reagovala promptno. Obzirom da je određeni broj graničnih prelaza zatvoren, na povećani obim posla na otvorenim graničnim prelazima se odgovorilo unutrašnjom reorganizacijom rada i prerasporedom službenika sa zatvorenih graničnih prelaza. Ni u jednom momentu promet robe nije stao, te nije došlo do prekida lanca snabdijevanja", objašnjavaju iz Uprave carina.

Promijenjen je, kako ističu, i režim rada na graničnim prelazima i u unutrašnjim robnim ispostavama.

"Omogućeno je da se na graničnim prelazima mogu osnovne životne namirnice i sredstva za higijenu staviti u slobodan promet. To je omogućilo da roba na najbrži mogući način stigne do krajnjeg korisnika. U carinskoj ispostavi Terminal Podgorica, stavljanje ključne robe u slobodan promet je dozvoljen do 22 časa", objasnili su iz ove institucije i to se odnosi na pošiljke hrane za ljude i životinje, ljekove, sredstva za higijenu i za svu drugu robu za koju se procijeni da bi zadržavanje moglo da ugrozi zdravlje i živote građana.

 

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.