U bjelopoljskom Domu starih u izolaciji zaposleni i 185 korisnika
Dom starih Bijelo Polje

U bjelopoljskom Domu starih u izolaciji zaposleni i 185 korisnika

Zaposleni u bjelopoljskom Domu starih već mjesec dana nalaze se u potpunom karantinu zajedno sa 185 korisnika ove gerontološke ustanove, saopštio je direktor Dejan Pavićević.

On je kazao da je Krizni štab Doma starih na samom početku pojave virusa KOVID -19 donio takvu odluku, svjestan opasnosti od ulaska virusa u ovu ustanovu.

"Uprava Doma starih svjesna je žrtve zaposlenih, ali je ovo jedini način da iz ove borbe izađemo kao pobjednici. Sve što im je potrebno imaju u ustanovi. Naša kuhinja radi, imamo svu zaštitnu opremu, vodimos strogo računa o dopremi namirnica, čuvamo korisnike i zaposlene, koji su na odstojanju koje je potrebno, ali se ne plašimo da će neko spolja unijeti virus", kaže Pavićević i dodaje da će izolacija da se nastavi sve dok traje opasnost od koronavirusa.

On je podsjetio da je Institut za javno zdravlje, u međuvremenu, izdao preporuku o izolaciji zaposlenih u svim domovima starih u Crnoj Gori uz napomenu da nema zaraženih štićenika i da Nacionalno koordinaciono tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti vrši poseban nadzor nad socijalnim ustanovama.

"Mjere koje se odnose samo na zabranu posjeta i izlazaka korisnika, kao i pojačane dezinfekcije prostorija, daju rezultat ali izolacija zaposlenih jedino je rješenje u ovoj situaciji. Ponosni smo što smo svakog našeg korisnika, kao i zaposlenog sačuvali. Sve ćemo uraditi da tako i ostane", poručuje Pavićević.

Pomoćnica direktora Doma starih u Bijelom PoljuMarijana Smolović, govoreći o mjerama prevencije od virusa korona koje se sprovode u ovoj ustanovi, kaže da putem interneta saznaju da je u brojnim gerontološkim ustanovama u drugim zemljama došlo do pojave virusa korona, te da su posebno bili zabrinuti kada je došlo do obolijevanja u Domu za stare u Nišu.

"Donijeli smo veliki broj mjera kako bismo spriječili da se to desi u našoj ustanovi. Na vrijeme smo obezbijedili prostor za izolaciju, propisano obavezno nošenje opreme, povećane higijenskih mjera i zabranili posjete. Donijeli smo odluku o izolaciji zaposlenih koji rade sa korisnicima, dok ostali zaposleni rade od kuće, čime smo smanjili mogućnost kontakata, a time i mogućnost pojave zaraze", saopštava Smolović.

Kako kaže, u Domu starih u Bijelom Polju trenutno boravi 185 korisnika iz cijele Crne Gore, koji su zasad stabilnog zdravstenog stanja i nema slučajeva oboljevanja od koronavirusa.

Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.