Vlada Japana svakom građaninu daje 857 eura pomoći
Šinzo Abe

Vlada Japana svakom građaninu daje 857 eura pomoći

Japanske vlasti će dati 100.000 jena (857 eura) svakom stanovniku, bilo da je Japanac ili stranac, kako bi pomogle u održavanju privrede tokom pandemije koronavirusa, izjavio je premijer Šinzo Abe.

"Uložićemo napore da svi brzo dobiju novac", rekao je Abe na konferenciji za novinare, na kojoj je objasnio zašto je vanredno stanje proširio na cijelu teritoriju zemlje. 

Japanska vlada je prvobitno planirala da domaćinstvima kojima su prihodi smanjeni od početka epidemije pokloni 300.000 jena (2.750 eura) ali je na kraju odlučila da drugačije rasporedi pomoć i svakom građaninu dodijeli novac.

Abe se izvinio zbog zbrke koja je nastala tom promjenom odluke.

Ta mjera pomoći je dio plana ekonomskog oživljavanja u iznosu od oko 900 milijardi eura. U Japanu je registrovano 9.100 zaraženih od koronavirusa, od kojih je 148 preminulo.

Vlasti su prvobitno uvele vanredno stanje u sedam regiona, među kojima u Tokio i Osaku, ali je ta mjera proširena na cijelu zemlju kako bi se smanjila putovanja tokom takozvane "Zlatne nedjelje" krajem aprila i početkom maja, kada Japanci obično imaju nedjelju dana odmora.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.