Testirani članovi porodice oboljelog iz Plava i zaposleni beranske bolnice, čekaju se rezultati
Hrapović, foto PR CEntar

Hrapović poručio

Testirani članovi porodice oboljelog iz Plava i zaposleni beranske bolnice, čekaju se rezultati

Oko 90 zaposlenih u beranskoj opštoj bolnici kao i članova porodice pacijenta iz Plava, koji je kao urgentan slučaj primljen u tu zdravstvenu ustanovu, je testirano na koronavirus i čekaju se rezultati, a Dom zdravlja Andrijevica od danas se vraća redovnim aktivnostima.

To je saopšteno prilikom radne posjete ministra zdravlja Kenana Hrapovića Opštoj bolnici u Beranama i Domu zdravlja u Andrijevici.

Hrapović je kazao da se u Opštoj bolnici Berene uvjerio u posvećenost, marljivost, odgovornost i požrtvovanost svih zaposlenih i "na tome im veliko hvala".

"Zdravstvene usluge kako u ovoj bolnici, tako i u svim drugim bolnicama pružaju se na istom ili sličnom nivou. Zdravstvena zaštita je na visokom nivou i građani ne moraju da brinu", poručio je Hrapović, prenosi PR Centar.

On je naveo da beranska bolnica raspolaže sa 11 fiksnih i dva mobilna respiratora.

"To je sasvim dovoljno za ovu bolnicu. Bolnica Berane u svakom trenutku raspolaže sa 80 kreveta za oboljele od koronavirusa, ukoliko bude potrebno. U ovoj bolnici je do sada liječeno pet pacijenata od koronavirsua. Jedan je otpušten. Trenutno se liječe četiri pacijenta i svi su dobrog opšteg zdravstvenog stanja", rekao je Hrapović.

Ali ni sva oprema ni zdravstveno osoblje, kako je rekao, ne mogu pomoći "ukoliko sopstvenom brigom i odgovornošću ne budemo dio zajedničkog rješenja u borbi protiv ove bolesti koja je pokorila cijeli svijet".

"Crna Gora je pravovremenom akcijom i preventivnim djelovanjem, kao i preduzimanjem neophodnih mjera, na dobrom putu da iz ove borbe izađe kao pobjednik. Ne smijemo se opustiti i dozvoliti da nemarom urušimo ono što smo do sada radili svi zajedno", istakao je Hrapović.

Sopstveno zdravlje i zdravlje najbližih mora, kako je poručio, biti imperativ jer se samo tako može pobijediti pandemija.

Epidemiolog iz Instituta za javno zdravlje, Marijan Bakić, objasnio je da je u Opštu bolnicu Berane primljen pacijent iz Plava kao urgentni slučaj sa povišenom glikemijom.

"Testiran je na COVID-19 i taj pacijent je pozitivan. Epidemiološko istraživanje je u toku. Epidemiološke službe iz Berana obavile su epidemiološko istraživanje, odnosno anketiranje i uzorkovanje svih sumnjivih slučajeva. Uzeto je preko 90 uzoraka, koji su poslati u Institit za javno zdravlje. Uzorkovani su kako zaposleni u Opštoj bolnici Berane, tako i članovi porodice", rekao je Bakić.

O izvoru infekcije još je, kako je pojasnio, rano govoriti.

"Kada rezultati testova budu gotovi bićete blagovremeno obavješteni, kao uvijek do sada. Danas se nastavlja epidemiološko istraživanje. Ekipe idu da epidemiološki ispitaju sve iz Doma zdravlja Plav koji su dolazili u kontakt sa ovim pozitivnim pacijentom“, rekao je Bakić.

Direktor Opšte bolnice Berane, Budimir Dabetić,  pojasnio je da se u toj bolnici osim pacijenata sa koronavirisom liječe i oni koji su životno ugroženi.

"Prilikom prijema pacijenta iz Plava koji je pozitivan na koronavirus primijenjena su sva pravila koja su propisana od Nacionalnog koordinacionog tijela. Uzeta je epidemiološka anketa, pacijentu je izmjerena temperatura. To je pacijent koji je bio životno ugrožen. Njegov šećer je bio gotovo 40. On je spašen i premješten na naše odjeljenje", rekao je Dabetić.

Pacijent je, kako je objasnio, primarno primljen zbog visokog šećera, a povreda ruke je bila uzgredna i nju je, kako je dodao, hirurg zbrinuo.

"Tako da je taj pacijent morao da se liječi, ili u bolnici u Beranama, ili u nekoj drugoj bolnici, ali njemu je život morao biti spašen. Svi zdravstveni radnici, od prijema pa do Internog odjeljenja imali su opremu koja je predviđena za ovakve slučajeve", kazao je Dabetić.

On je istakao da su svi pacijenti iz Berana, ali i iz Plava i Rožaja u svojoj bolnici, jer je Opšta bolnica u Beranama regionalna bolnica za cijeli sjever.

Hrapović je kazao da se od danas Dom zdravlja Andrijevica vraća redovnim aktivnostima, kao što je bilo do 26. marta kada je utvrđeno da je jedan od pacijenata koji se liječio u toj zdravstvenoj ustanovi pozitivan na koronavirus.

IMG8981

Posjeta ministra zdravlja Opštoj bolnici Berane, foto: PR Centar

"Naravno svi zaposleni koji su sa njime bili u kontaktu su stavljeni u samoizolaciju i sa zadovoljstvom danas konstatujem da je svih 36 zaposlenih koji su bili u samoizolaciji negativno na koronavirus. Tako da se Dom zdravlja danas vraća redovnim aktivnostima, naravno u skladu sa planom koji donosi Krizni medicinski štab ", rekao je Hrapović.

On se zahvalio zaposlenima Domu zdravlja na, kako je rekao, dodatnom angažovanju u vanrednim okolnostima, kao i medicinskim radnicima iz Berana i Plava koji su reorganizacijom bili raspoređeni da u kriznom periodu pomognu da građani Andrijevice u kontinuitetu dobijaju zdravstvenu zaštitu.

"Dakle, pokazali smo da kao sistem jako dobro funkcionišemo, preraspodjelom kadra smo pokazali da smo sistem koji je veoma prilagodljiv i što je još važnije, sistem koji kvalitetno odgovara na sve izazove. Još jednom koristim priliku da pozovem građane da poštuju naredbe i preporuke Nacionalnog koordinacionog tijela, da drže distancu i da ostanu kući kako bi zajedno pobijedili ovu bolest", poručio je Hrapović.

Direktor Doma zdravlja Andrijevica, Dragan Vučeljić, rekao je da su zaposleni poštovali samoizolaciju, da je sve sprovedeno kako treba i da je veliko zadovoljstvo što niko od njih i članova njihovih porodica nije pozitivan na koronavirus.

"Ostaje Andrijevica na sedam zaraženih. Zahvaljujem ministru što je pored mnogo obaveza našao vremena da svrati u Andrijevicu", kazao je Vučeljić.

On je istakao da su, zahvaljujući pomoći zdravstvenih radnika iz Berana i Plava, građani Andrijevice u svakom trenutku imali zdravstvenu uslugu koja im je potrebna.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.