URA: Godišnji izvještaj “Plantaža” o poslovanju dokaz da je partijsko rukovodstvo tu kompaniju srozalo na tržištu
Foto: URA

URA: Godišnji izvještaj “Plantaža” o poslovanju dokaz da je partijsko rukovodstvo tu kompaniju srozalo na tržištu

Šta bi bilo da rukovodstvo “Plantaža” nije krajem 2019. godine prodalo 2,92% udjela u vlasništvu “Podgoričke banke” za nešto više od 1,8 mil eura, pitaju se u Građanskom pokretu URA komentarišući Finansijski izvještaj “Plantaža” za prethodnu godinu.

Iz ove partije su kazali da je odgovor jasan i da znači da bi “Plantaže” poslovnu godinu završile sa gubitkom od 1,65 mil eura, ne uzimajući u obzir ponovno namještanje krajnjih zaliha.

“Kako neko, onda, može razumjeti da je došlo do povećanja krajnjih zaliha za 41.000 eura, ako znamo da je proizvodnja vinskog grožđa manja za 25% u odnosu na predhodnu godinu (14,9 mil kg ostvarena proizvodnja vinskog grožđa 2019, a 19,9 mil kg ostvarena proizvodnja 2018, što je za 5 mil kg manje), a po pokazateljima iz Bilansa uspjeha vidimo rast realizacije. postavlja se pitanje kako”, saopšteno je iz URE.

Navode da prvi put u bilansima Plantaža vidimo gubitak iz poslovnih aktivnosti i pored namještanja zaliha gotovih proizvoda i nedovršene proizvodnje i da on iznosi 745 000 eura.

“Gubitak je takođe u finansijskom rezultatu, 931 000 eura. Finansijski rashodi su se povećali u 2019. godini za 12% ili 175.000 eura, te dostigli cifru od 1,62 miliona eura, što nam govori o povećanju zaduženosti firme.Po bilansu stanja dugoročni krediti iznose 13,24 mil eura, a kratkoročne finansijske obaveze 8,55 mil eura, što ukupno iznosi 21,79 mil eura, i čini 73% od Poslovnih prihoda (29,56 mil eura)”, ističu u URI.

Ona podsjećaju da je u oktobru 2019. godine, zbog navodno loše proizvodne godine, smanjena plata zaposlenima za 7%, a po upravo objavljenom bilansu uspjeha vidi se rast troškova zarada i naknada za 881 hilj eura u odnosu na prošlu godinu, odnosno 6,5%.

Iz URE su kazali da je očigledno da izvršna direktorica Verica Maraš, ne prestaje sa novim zapošljavanjem, bez obzira na pad svih pokazatelja poslovanja.

Kažu da je uprava “Plantaža” ovih dana objavila i novu odluku o dodatnom smanjenju zarada za 30%, zbog navodnih problema u poslovanju izazvanog pojavom koronavirusa.

“Zbog  ove odluke, većina zaposlenih sa srednjom stručnom spremom, primiće neto zaradu manju od minimalne zarade u državi, a za sve promašaje u vođenju kompanije rukovodstvo će optužiti pandemiju, i ako je svima jasno da bi i u normalnim uslovima sa ovakvim poslovanjem doveli firmu na prosjački štap”, tvrde u URI.

Dodaju i da podaci sa Montenegroberze najbolje pokazuju koliko bi na jučerašnji dan vrijedile Plantaže.

“Na jučerašnji dan (15.04.2020.) tržišna kapitalizacija je 13,013,985,09 eura (cijena akcije na tržištu je 0,0726 eura), što znači da bi neko za nepunih 6,7 mil eura mogao da postane većinski vlasnik najvećeg poljoprivrednog giganta u Crnoj Gori, koji gazduje nad 2.300ha vinograda, tri vinska podruma kapaciteta 33 mil litara, dva restorana, kao i ribnjakom. Toliko o degradaciji nekada najvećeg brenda crnogorske privrede – državne kompanije “13. jul – Plantaže”, zaključuju oni.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.