Ulične pijace Vuhana ponovo otvorene
Foto: Printscreen

Ulične pijace Vuhana ponovo otvorene

Ulične pijace Vuhana ponovo su otvorene, uprkos sada lošoj reputaciji i pozivima iz inostranstva da budu zatvorene četiri mjeseca od pojave korona virusa u tom kineskom gradu.

Epidemija virusa tokom koje je u svijetu preminulo više od 125.000 ljudi, izgleda da je iskorijenjena u Kini pošto je Vuhan sa 11 miliona stanovnika bio blokiran od 23. januara do 8. aprila.

Stručnjaci ocjenjuju da se novi korona virusa pojavio krajem 2019. godine na jednoj pijaci Vuhana, gdje su se prodavale žive egzotične životinje. Virus životinjskog porijekla je vjerovatno mutirao i prešao na čovjeka.

Pijaca Huanan u Vuhanu gdje se pojavio virus zatvorena je od 1. januara. Ta pijaca je sada ograđena.

U Vuhanu gdje i dalje vlada zabrinutost nedjelju dana poslije ukidanja blokade, postavljeni su plakati na kojima piše da je zabranjena prodaja divljih životinja čak i žive živine. U gradu su takođe postavljeni zvučnici iz kojih se emituju poruke da je Kina pobijedila korona virus.

Međutim, za trgovce loše ide posao što svjedoče prazne pijace. "Ove godine smo ukleti. Nikada nisam vidjela tako mali broj ljudi", rekla je jedna prodavačica začina na pijaci.

Ona je odbacila kritike da su pijace na otvorenom žarišta epidemije. "To je bespotrebna panika", rekla je ona i dodala da ima sredstva za dezinfekciju koja koristi nekoliko puta dnevno na svojoj tezgi.

Dopisnici Frans pres rekli su da su na tri pijace u Vuhanu vidjeli da se i dalje prodaju žive životinje i to pretežno kornjače, žabe, riba, morski plodovi, ali i živina i kopneni sisari.

Postojanje takvih pijaca izaziva zabrinutost u inostranstvu. Australijski premijer Skot Morison ocijenio je kao neshvatljivo ponovno otvaranje pijaca.

Kineski list Global tajms (Global Times) je sa svoje strane osudio "zapadnjačke predrasude" i ocijenio smiješnim ideju o zatvaranju pijaca.

Svjetska zdravstvena organizacija je pozvala države da zabrane prodaju divljih životinja, ali ne zagovara zatvaranje pijaca.

Mnogi trgovci su Frans presu rekli da nisu nikada prodavali divlje životinje, ali su neki ipak priznali da su morali da odustane od prodaje nekih vrsta žaba i kornjača zbog uvedenih strožih mjera.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.