Kod dvije vrste slijepih miševa otkriven novi tip koronavirusa
Ilustracija

Indijski naučnici

Kod dvije vrste slijepih miševa otkriven novi tip koronavirusa

Dok se svijet bori protiv smrtonosne pandemije, indijski naučnici su kod dvije vrste slijepih miševa otkrili novi tip korona virusa.

Russia Today piše da je obavljeno novo istraživanje u kojem je 25 slijepih miševa bilo pozitivno na novi tip korona virusa nazvan BtCoV. Lokalni mediji pišu da je istraživanje sproveo Indijski centar za medicinska istraživanja (ICMR) te da testirani slijepi miševi pripadaju vrstama Rousettus i Pteropus, odnosno takozvanim voćnim slijepim miševima.

Slijepi miševi su pronađeni u indijskim južnim državama Kerala, Tamil Nadu i Pondičeri kao i u državi Himačal Pradeš u zapadnom dijelu Himalaja.

"Ovi koronavirusi nemaju veze sa virusom SARS-CovV2 odgovornim za pandemiju Covid-19", rekla je istraživačica sa Nacionalnog instituta za virologiju (NIV). Ona je dodala da nema dokaza da novi virus može uticati na ljude.

Vrsta Pteropus je ranije bila pozitivna na virus Nipah koji je usmrtio 17 osoba 2018. godine u Kerali. Covid-19 se takođe povezuje sa slijepim miševima zbog sličnih virusa koji oni nose.

"Slijepi miševi se smatraju 'prirodnim izvorom' mnogih virusa od kojih su neki porencijalno opasni za ljude. Potreban je aktivan nadzor kako bi se otkrili virusi koji bi eventualno mogli uzrokovati epidemiju", rekla je istraživačica.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.