Zapadni Balkan biće izuzet iz restrikcija koje se tiču izvoza medicinskih proizvoda iz EU

Evropska komisija

Zapadni Balkan biće izuzet iz restrikcija koje se tiču izvoza medicinskih proizvoda iz EU

Zapadni Balkan biće izuzet iz restrikcija koje se tiču izvoza medicinskih proizvoda iz Evropske unije (EU) u vrijeme pandemije korona virusa, saopštila je 14. marta kasno uveče Evropska komisija.

U saopštenju se potvrđuje da su počele konsultacije sa zemljama članicama EU za prilagođavanje šeme dozvola za izvoz medicinske opreme.

“Novom šemom se predlažu neke promjene u odnosu na njen geografski obim. Pored prethodno postojećih izuzetaka, izuzeće su i dozvole za izvoz u zemlje Zapadnog Balkana, koje su uključene u proces duboke integracije sa Unijom”, navodi Evropska komisija.

EK je 15. marta uvela takozvanu “autorizacijsku šemu” koja podrazumjeva ograničenje izvoza medicinske opreme van teritorije Evropske unije, s ciljem očuvanja neophodnih zaliha unutar bloka, s obzirom na ubrzani rast zaraženih i preminulih od koronavirusa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.