Vakcine za koronavirus ubrzano se testiraju na dobrovoljcima u SAD i Kini
Ilustracija

Vakcine za koronavirus ubrzano se testiraju na dobrovoljcima u SAD i Kini

Tri potencijalne vakcine za KOVID-19 ubrzano se testiraju na dobrovoljcima u Sjedinjenim Američkim Državama i Kini, ali riječ je o prvoj fazi i dug je put do dokaza da će one da budu efikasna zaštita.

Kinesko Ministarstvo nauke i tehnologije danas je saopštilo da testiranje ulazi u drugu fazu, a slično je i u SAD, gdje se prvi dobrovoljac koji je prije mjesec dana primio vakcinu vratio u kliniku u Sijetlu da bi dobio drugu dozu.

Vodeći američki infektolog Entoni Fauči rekao je za AP da se nada da bi naredna, obimnija faza testiranja mogla da počne u junu. Inicijalni testovi usredsređeni su na bezbjednost i naučnici u obje zemlje pokušavaju sa različim dozama za različite tipove vakcina.

Prelazak u drugu fazu je kritičan korak koji podrazumijeva da vakcina bude testirana na mnogo većem broju ljudi, kako bi se eventualno uočilo da ona štiti od infekcije.

Američka kompanija "Kansino" saopštila je da će u drugu fazu testiranja da uključi 500 ljudi.

Prema riječima Faučija, ukoliko KOVID-19 nastavi da cirkuliše u većem obimu tokom ljeta i jeseni, možda će veće studije moći da se urade nešto brže od 12 do 18 mjeseci, koliko je on prvobitno predviđao, odnosno do sredine zime naredne godine.

"Pritom imam u vidu da je preduslov za to da vakcine budu efikasne i bezbjedne, a to je veliko ako", rekao je Fauči. Naučnici u Kini su poslali istu poruku, rekavši da sve studije moraju da se urade na pravi način.

"Bez obzira što nam je to sada veoma hitno, ne možemo da smanjujemo standarde bezbjednosti i efikasnosti da bismo ranije dobili vakcinu", rekao je biofarmaceutski naučnik Vang Jundži.

Svjetska zdravstvena organizacija je prije nekoliko dana navela da na vakcini za KOVID-19 radi još više od pet kompanija, a prije osam dana veliki proizvođači vakcina Sanofi i GSK saopštili su da počinju zajednički rad. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.