Metju Palmer

Palmer poručio

"Crna Gora ulaže veliki napor da se virus ne ukorijeni, slijedi veća podrška SAD-a"

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Metju Palmer kazao je da su SAD posvećene Crnoj Gori kao saveznici i da će u narednom periodu da uslijede više podrške našoj zemlji.

Upitan kakvu pomoć Crna Gora može da očekuje od Sjedinjenih Država, Palmer je kazao da postoji niz stvari koje su već u toku.

"Američke kompanije se sve više uključuju u pružanju pomoći Crnoj Gori. Ovdje treba uzeti u obzir cijelu sliku o tome kako Sjednjene Države odgovaraju na krizu. Vlada preduzima akciju, američke kompanije često prednjače u preduzimanju akcije, uključuju se i privatne i dobrotvorne organizacije i pojedinci, koji svi daju svoj doprinos. Znam da su u američkom kutku u Crnoj Gori i drugdje na Zapadnom Balkanu 3D štampači dostupni studentskim grupama i organizacijama iz civilnog društva koje proizvode zaštitu za lice i drugu ličnu zaštitnu opremu, što doprinosi toj borbi. Očekujem da će Sjedinjene Države u budućnosti tražiti priliku da urade još više da pokažu podršku i solidarnost sa Crnom Gorom i da budu partneri crnogorskim vlastima u borbi protiv ovog virusa", rekao je Palmer u intervjuu za Glas Amerike.

Komentarišući mjere koje je Crna Gora preduzela u spriječavanju širenja virusa, Palmer je istakao da svaka zemlja treba da "utvrdi svoje granice i nađe drugačiji balans"

"Sjedinjene Države neće da diktiraju gdje bi taj balans trebalo da bude. U demokratiji bi to trebalo da identifikuju zvaničnici, idealno u dijalogu sa građanima. Crna Gora ulaže velike napore da osigura da se virus ne ukorijeni i širi u zemlji. I mi to razumijemo. I kakva god se ograničenja, restrikcije ili smanjenja prava smatraju neophodnim u ovom periodu krize, veoma je važno da te restrikcije budu vremenski ograničena i ciljana i da Crna Gora, kao i sve druge demokratske države, radi na tome da se vrati na ranije stanje što je prije moguće jednom kada kriza prođe i virus bude poražen. I ja sam ubijeđen da ćemo poraziti virus",  istakao je Palmer. 

On je prokomentarisao i to što se na društvenim medijima mogu da vide pojedini kometari da NATO saveznici, uključujući i SAD, ne pomažu dovoljno Crnoj Gori u borbi protiv koronavirusa.

“Na to bih odgovorio sa razumijevanjem. Svi bi voljeli da Sjedinjene Države urade više. Svi bi voljeli da njihovi saveznici i partneri urade više. Ono što mogu da im kažem jeste da smo mi posvećeni tom partnerstvu. Mi smo posvećeni Crnoj Gori kao saveznici i preduzeli smo korake da je podržimo i slijedi više podrške”, ističe Palmer.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.