Spriječena prevara sa zaštitnim maskama teška 15 miliona eura
ilustracija

Spriječena prevara sa zaštitnim maskama teška 15 miliona eura

Kriminalna grupa pokušala je da prevari zdravstvene vlasti u Njemačkoj i proda im nepostojeće maske za lice u vrijednosti od 15 miliona eura.

Sredinom marta njemačke zdravstvene vlasti sklopile su ugovor sa dvije kompanije u Cirihu i Hamburgu za nabavku maski za lice vrijednih 15 miliona eura.

Komunikacija se obavljala preko veb-sajta u Španiji za koji će se kasnije ispostaviti da je lažan, a kada je dogovor za 10 miliona maski propao, zdravstveni zvaničnici preusmjereni su na "dilera" od povjerenja u Irskoj, koji ih je zatim povezao sa dobavljačem iz Holandije, prenosi Tanjug.

Tvrdeći da ima jaku komercijalnu vezu s kompanijom, muškarac je pružio garancije da će navodna holandska kompanija biti u stanju da isporuči 10 miliona maski za lice. Sačinjen je dogovor o početnoj isporuci od 1,5 miliona maski, u zamjenu za avansno plaćanje od 1,5 miliona eura.

Kada su kupci shvatili da su prevareni, odmah su se obratili svojoj banci u Njemačkoj, pokrenuvši međunarodnu potjeru za presretanje sredstava i praćenje novca, navodi se u saopštenju Evropola.

Zatim je Interpol kontaktirao svoj nacionalni centralni biro u Dablinu, kao i irsku banku. Brza intervencija Nacionalnog biroa za privredni kriminal omogućila im je da zamrznu 1,5 miliona na računu i identifikuju irsku kompaniju koja je uključena u prevaru.

Ova operacija, u kojoj su za sada uhapšene dvije osobe u Holandiji, još je u toku, jer istražitelji širom Evrope nastavljaju rad na istrazi uz stalnu podršku Evropola i njegovih partnera, navodi se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.