Nakon psa i mačke Kina će klonirati konja
Ilustracija

U pitanju je šampionski prmjerak ove vrste

Nakon psa i mačke Kina će klonirati konja

Nakon kloniranja psa i mačke, Kina će imati kloniranog konja u julu. Procedura kloniranje ovako velike i složene životinje je prilično komplikovana, ali u kineskoj biotehnološkoj kompaniji su razradili cijeli projekat, a životinju će pokloniti trkačkom klubu.

Novinar španske redakcije Sputnjika je razgovarao sa predsednikom biotehničke kompanije u Pekingu, koji detaljno objašnjava projekat.

"Konj čiji materijal uzimamo je već prilično star, ima više od 20 godina i to je šampionski konj, učestvovao je na olimpijskim igrama i tokom ’karijere‘ je postigao veoma dobre rezultate“, otkrio je Ma Judong, predsednik kompanije "Sinogene“.

Njegova biotehnička kompanija sa sjedištem u Pekingu 2018. klonirala je 20 pasa i jula prošle godine prvi put klonirala mače. Tek nakon svih ovih uspjeha, kompanija je počela da razmišlja o kloniranju konja.

"Konj je životinja sa jako dobrim osobinama i njegova komercijalna vrijednost je prilično visoka. Takođe uzimamo u obzir potrebe kupaca prilikom izbora životinja za kloniranje“ rekao je Ma.

Konj je prilično velika životinja u poređenju s mačkom ili psom, a tehnologija njegovog kloniranja je nesumnjivo složena.

"Specifičnosti reproduktivne funkcije konja su takve da se može oždrijebiti jedan ždrebac. Jajnik se oplođuje za vrijeme ovulacije. Pored toga, kobila ima prilično dugu trudnoću, više od 11 mjeseci, oko 330 dana. Ove karakteristike su jasno ukazale da proces kloniranja neće biti veoma brz“, nastavio je stručnjak.

Pored toga, sa tehnološkog stanovišta, u slučaju kloniranja mačaka ili pasa, jajnik trudne majke može se transplantirati gotovo odmah. U slučaju konja, embrion mora sazreti do određenog nivoa u epruveti, prije nego što se presadi, tako da zahtjevi za uzgoj ploda u epruveti nisu mali.

Što se tiče životnog vijeka i zdravlja, klonirane životinje ne pokazuju razlike u poređenju sa životinjama prirodnog porijekla. Samim tim, životni vijek kloniranih konja gotovo je isti kao i kod običnih konja, oko 20 godina.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.