Jens Stoltenberg

Stoltenberg poručio

"Pomogli smo Crnoj Gori, vidjećemo šta još možemo da uradimo"

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kazao je da će na sjutrašnjem sastanku ministara odbrane Alijanse diskutovati o tome kako mogu da pomognu saveznicama u borbi sa koronavirusom, uključujući i Crnu Goru.

Na pitanje Pobjede da li je transport medicinske opreme iz Kine u Crnu Goru, jedina pomoć koju će Alijansa pružiti našoj zemlji, Stoltenberg je kazao da su Holandija i Turska već pomogle Podgorici, ali da će na sastanku ministara odbrane biti više riječi o tome kako pomoći zemljama članicama.

"NATO je dosta ranije počeo da odgovara na krizu i mjere su bile već u primjeni u januaru i februaru i mnoge NATO članice i Agencija za nabavke su pomogle u medicinskoj opremi. To se odnosi i na Crnu Goru", rekao je Stoltenberg na onlajn konferenciji za medije uoči sastanka ministara odbrane.

Vrhovni komandant NATO snaga u Evropi, general Tod Volters, zadužen je za koordiniranje neophodne vojne podrške u suočavanju sa krizom, kazao je generalni sekretar.

"Od toga će i Crna Gora imati korist. Holandija je već odlučila da pruži pomoć u transportu medicinske opreme iz Kine u Crnu Goru, Turska je takođe donirala medicinsku opremu vašoj zemlji. Trenutno pokušavamo da identifikujemo gdje imamo viška zaliha i medicinske opreme, i kroz kapacitete avio prevoza pomognemo saveznicima. To je uloga NATO koordinacije i direktne podrške", rekao je Stoltenberg.

"Sjutra ćemo raspravljati o tome šta još možemo da uradimo", dodao je generalni sekretar.

On je kazao i da kada je neka zemlja pogođena nekom prirodnom katastrofom, sve zemlje Alijanse pomažu toj zemlji.

"Međutim, u ovom trenutuku su pogođene sve zemlje i svi su fokusirani na nacionalne potrebe", kazao je Stoltenberg. Dodaje da sve zemlje nijesu pogođene na isti način.

"Postoje neki slobodni kapaciteti koje možemo mobilisati.. avione i druga prevozna sredstva na najefikasniji način.

Crna Gora je imala benefite od toga, ali ćemo nastaviti da pomažemo saveznicama", zaključio je Stoltenberg.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.