Ilustracija

EU da pokaže da partneri u ovoj krizi ne smiju ostati sami

"Pandemija virusa korona prvorazredni stres-test evropske djelotvornosti i solidarnosti"

Izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za Crnu Goru Tonino Picula kaže da je pandemija virusa korona prvorazredni stres-test evropske djelotvornosti i solidarnosti, koji mora položiti pred onima zbog kojih i postoji.

"Uprkos početnom oklijevanju i nesnalaženju, poput naknadnog uvrštenja zemalja jugoistočne Evrope na listu zemalja kojima nije potrebna autorizacija zauvoz medicinske opreme, smatram da Evropska unija pruža podršku i pomoć sad kada je najpotrebnije, iako kriza i te kako pogađa i same države članice", ocijenio je Picula u razgovoru za Dan.

Najavljena je pomoć Crnoj Gori od tri miliona eura za nabavku medicinske opreme, kao i dodatnih 50 miliona eura koji bi bili najviše raspoređeni za pomoć zdravstvu, ekonomiji i cjelokupnoj privredi, podsjeća Picula.

"Predviđena su i dalja sredstva od 8,4 miliona eura za pomoć zdravstvenom sistemu Crne Gore od 2021. godine. Pozdravljam i što je Crna Gora dobila pristup Fondu solidarnosti EU, koji će se sada, nakon izglasavanja u Evropskom parlamentu, po prvi put koristiti u ove svrhe", izjavio je Picula.

Podsjetio je da je bio i jedan od pokretača inicijative unutar njegove parlamentarne grupe socijalista i demokrata u EP, kada su zatražili od Evropske komisije i zemalja članica EU da hitno mobilizuju značajna finansijska sredstva, kao i medicinsku opremu, te pomognu susjedima kako bi zauzdali ovu pandemiju.

“EU mora jasno pokazati da naši susjedi i partneri u ovoj krizi ne smiju ostati sami. Vjerujem da je sve do sa da učinjeno dobar indikator i daje nam određeni optimizam da ćemo zajedno, kao partneri, prebroditi ovu ozbiljnu krizu”, istakao je Picula.

Naveo je kako je jasno da će pandemija virusa korona definisati dinamiku i prioritete institucija EU u narednom periodu.

“Osim toga, moramo imati na umu da će nadolazeće ekonomske turbulncije biti teške i dugotrajne. Nadam se da će nam okolnosti, ipak, uskoro dozvoliti nastavak normalnog parlamentarnog rada i saradnju s Evropskom komisijom na pregovaračkom procesuu okviru politike proširenja. Zadovoljan sam što je ostvaren naš strateški cilj obnavljanje procesa pregovora o pridruživanju kroz dobijanje zelenog svjetla za Sjevernu Makedoniju i Albaniju. To je svakako ojačalo EU perspektivu svim zemljama jugoistočne Evrope”, zaključio je Picula.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.